Johan van Laarhoven is weer terug in Nederland. De veroordeelde coffeeshophouder zat jarenlang in een Thaise cel waar hij ernstig ziek werd. De advocaat van Van Laarhoven overweegt om de Staat aansprakelijk te stellen voor de fouten die zijn gemaakt. Momenteel verblijft Van Laarhoven in Vught, de zwaarst beveiligde gevangenis van Nederland.

Lisa van de Brug, student aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys, vindt het goed dat Van Laarhoven naar Nederland is gehaald. Ze is ervan overtuigd dat de zaak voorlopig nog niet afgerond is. “De advocaat van Van Laarhoven is al jaren bezig om de onschuld te bewijzen. Een strafzaak is voor een rechter makkelijker als de verdachte aanwezig is. Dan kan hij of zij namelijk een duidelijker beeld schetsen. Dit vergroot de kans op een eerlijke en rechtvaardige uitkomst.”

Straf uitzitten

In Thailand werd de Nederlander veroordeeld tot meer dan honderd jaar cel. Hiervan moest hij er twintig uitzitten. In Nederland moet hij nog tien jaar en acht maanden de gevangenis in. Hiervan wordt de tijd die hij in Thailand zat vanaf getrokken. Er blijven na schatting nog 19 maanden celstraf over. “Ik ben van mening dat Van Laarhoven de gevolgen moet ondergaan als hij echt schuldig is, ondanks dat hij in Thailand onder extreme omstandigheden vast zat”, vertelt Van de Brug.

Lees ook: Strengere regels voor telefoons en USB in gevangenis