Australië heeft al wekenlang last van de bosbranden die in het land woeden. Toch besloot de organisatie van één van de grootste tennistoernooien van de wereld om op dezelfde datum aan het toernooi te beginnen. De luchtkwaliteit is erg slecht door de rook en afgelopen week bereikte dat het dieptepunt: een tennisster moest haar wedstrijd staken.

Veel grote spelers zijn er op tegen om deze week te gaan spelen. Zowel de nummer één van de wereld bij de mannen (Novak Djokovic) als bij de vrouwen (Ashleigh Barty) spraken hun zorgen uit. Zij vinden allebei dat de gezondheid van de spelers het belangrijkst is. De organisatie van het toernooi heeft al laten weten dat het evenement doorgaat. Craig Tiley, de directeur van het toernooi, liet al weten dat gezondheid boven alles staat, maar dat het geen optie is om wedstrijden te verplaatsen.

Maar is het wel verantwoord om te gaan spelen met hele slechte luchtkwaliteit? “Met name mensen met een astmatische aanleg hebben hier last van”, zegt Niels van der Sloot, longarts van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “Strikt genomen, als de zuurstofspanning in de lucht niet verandert, zal het weinig invloed hebben.” Zuurstofspanning is de druk die zuurstof veroorzaakt in een omgeving. “Maar helaas is de praktijk gecompliceerder omdat de luchtwegen zelf ook kunnen reageren op luchtvervuiling door samen te knijpen. Dat noem je bronchiale hyperreactiviteit. Het ademen kan daardoor veel moeilijker gaan.”

Afgelopen week werd het dieptepunt van de discussie bereikt. Tennisster Dalila Jakupovic moest tijdens het kwalificatietoernooi noodgedwongen opgeven, omdat ze last kreeg van zware hoestbuien door de slechte luchtkwaliteit. “Als we niet kunnen ademhalen lukt dit niet en zullen we dus ook niet in kunnen spannen. Om deze zelfde reden is dit dan dus ook van invloed op de sportprestatie”, zegt Van der Sloot.

“Het is zeker niet verantwoord om te gaan sporten in slecht luchtkwaliteit”, bevestigt toxicoloog Daan Touw. “Als je sport, haal je dieper adem en neem je dus ook meer schadelijke stoffen op. Als iemand een hoestbui ontwikkelt, lijden de sportprestaties daaronder.” Welke giftige stoffen er vrij komen die schadelijk voor je kunnen zijn, hangt ervan af wat er verbrand wordt, in geval van een bosbrand met name roet en deels onverbrande houtdeeltjes.

“Ik denk dat sporters weinig lange termijn nadelen zullen ondervinden, maar zoals gezegd, als daar rook en roetdeeltjes worden ingeademd geeft het op de korte termijn klachten van de luchtwegen voornamelijk door prikkeling en hoesten. Het lijkt mij vanzelf spreken dat je niet gaat sporten als je blootgesteld staat aan rook”, laat Touw weten.