De Jeugd Olympische Winterspelen vinden nu in Zwitserland plaats. Lars van Laar, voorzitter van de studentensportvereniging Stoked in Maastricht, vertelt over de groei in animo voor extreme sporten zoals snowboarden en skiën.

Volgens van Laar groeit de belangstelling voor extreme sporten zoals snowboarden, skaten en surfen onder de studenten van Maastricht sterk. ‘Afgelopen jaar kregen we er 148 nieuwe leden bij. Hiervoor hadden we er nog maar 150. Dat is, relatief gezien, het grootste aantal nieuwe leden van alle studentenverenigingen in Maastricht. De studentenverenigingen die zich bezighouden met extreme sporten bestaan nog geen 30 jaar. De oudste is D.E.R.M., de studentensurfvereniging uit Amsterdam, die pas in 1998 is opgericht. Vergeleken met conventionele studentenverenigingen, waarvan de eerste sinds 1815 bestaat, is de bestaansperiode van extreme sportverenigingen dus erg kort. Jongeren zijn blijkbaar extreme sporten belangrijker gaan vinden.’

Lars denkt dat de groei van het aantal leden komt doordat het beoefenen van extremere sporten buiten verenigingen duur en lastig bereikbaar is. Hierdoor hebben studenten minder mogelijkheid om de sport te beoefenen. ‘Het organiseren van een skireis kost veel tijd en geld. Op het moment dat een vereniging dit voor jou regelt, wordt het veel aantrekkelijker om je bij zo’n vereniging aan te sluiten.’

De passie

Britt Holtmans, eerstejaars lid bij Stoked, vertelt waarom zij ervoor heeft gekozen zich bij een extreme sportvereniging aan te sluiten en niet bij een ‘gewone’ studentenvereniging. ‘Ik ski al sinds mijn derde, het is altijd al mijn passie geweest. Later heb ik ook leren snowboarden. Ik ben lid bij een boardvereniging omdat ik wilde leren surfen en skaten. Bij een boardvereniging kon ik mensen ontmoeten die dezelfde interesse hebben als ik en ook nog eens bij een leuke groep horen. Hiernaast is het goedkoper om via een vereniging op reis te kunnen. Wij krijgen als studenten goede deals. Je betaalt de helft van de prijs van hoeveel een skireis normaal gesproken zou kosten. Dat vind ik super fijn anders had ik niet zo vaak kunnen skiën in het jaar.’