Tennisster Kim Clijsters maakte eind vorig jaar bekend dat ze een comeback gaat maken. Na drie zwangerschappen en een lange pauze wil ze weer terug aan de top komen. Een nieuwe coach, Fred Hemmes jr, moet haar hierbij gaan helpen. Maar hoe realistisch is het om na drie zwangerschappen weer op niveau te komen?

Clijsters is niet de enige vrouwelijke topsporter die ervoor heeft gekozen om terug te keren na een zwangerschap. Meerdere bekende vrouwelijke atleten lieten al eens zien dat het wel degelijk mogelijk is om weer terug te keren in de topsport. Zo stond Serena Williams tien maanden na haar zwangerschap in de finale van Wimbledon.  Zwemster Marleen Veldhuis bereikte na haar zwangerschap in 2012 de top van haar carrière: een eerste eigen zilveren medaille op de Olympische Spelen.

Fysiek en mentaal

Toch blijkt het niet eenvoudig om zulke resultaten te behalen. Sportpsycholoog Kim Muusse, die onderzoek deed naar zwangere topsporters, legt uit wat de grootste uitdagingen zijn voor deze vrouwen. “Fysiek was het voor de meeste vrouwen goed te doen. Het zijn immers topsporters en zij kennen hun eigen lichaam erg goed. Tijdens het onderzoek merkte we vooral dat het mentaal ook lastig kon zijn. Je wilt graag een huishouden onder controle houden maar tegelijkertijd ook hard werken aan je comeback, dat maakt het lastig.”

Ook hebben de vrouwen rekening te houden met de factoren die na een zwangerschap erbij horen: slecht slapen, borstvoeding geven en lichamelijke klachten. Muusse: “Wanneer je een kantoorbaan hebt is het misschien iets makkelijker om toe te geven aan de lichamelijke klachten, voor een topsporter is dat een stuk moeilijker.”

Op de vraag of Kim Clijsters een kans maakt op een succesvolle comeback antwoordde Muusse: “Zij kent haar lichaam als geen ander. Met goede begeleiding en een goed team om haar heen kan het haar zeker lukken.”

Aan het onderzoek deden twaalf Nederlandse topsportsters mee, waarvan er tien na hun terugkeer opnieuw succesvol waren. Deze vrouwen behaalden dezelfde tijden, rang of titel als voor de zwangerschap.