De bouwsector zal dit jaar en volgend jaar niet verder groeien. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) geconcludeerd. Dat deden ze in een studie naar de te verwachten bouwgelegenheid en werkgelegenheid. In 2022 zou er weer een groei moeten komen voor deze sector. Hoe zit het met bouwprojecten in Tilburg?

Met de stikstof en PFAS maatregelen van het kabinet gaat de bouwsector dat in heel Nederland merken. Julian Zieleman, raadslid voor D66 in Tilburg, kan het niet met zekerheid zeggen, maar hij verwacht dat ook bouwprojecten in Tilburg er last van zullen hebben. “Wij hebben natuurlijk ook natuurgebieden in de buurt zoals de Loonse en Drunese duinen”, zegt Zieleman.

Woningbouw

Uit het onderzoek blijkt dat de woningbouw achterblijft. Dit zal ook in Tilburg het geval zijn denkt Zieleman. “Dat zal vooral gevolgen gaan hebben voor mensen die een woning willen kopen. Dan wordt het een flinke opgave”, vertelt hij. Toch is er de laatste tijd veel gebouwd in Tilburg. De gemeente moet de maatregelen van het kabinet voor de stikstof en PFAS afwachten om te zien hoe groot de impact voor de stad zelf is. “Ook moeten we de maatregelen van de provincie voor de stikstof nog afwachten”, legt Zieleman uit.

Voor elk bouwproject in Tilburg moet een stikstofberekening worden gemaakt. Zo kan er gekeken worden of het project van start kan gaan. Of er ook maatregelen genomen gaan worden om de bouw van woningen zo min mogelijk vertraging op te laten lopen kan Zieleman nog niet zeggen. In 2022 moet de bouwsector en dus ook de bouw van woningen weer groeien als gevolg van de stikstofmaatregelen van het kabinet.