In China is het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus verder opgelopen naar 440. Het virus is tot nu toe in vijf landen opgedoken, waaronder Amerika. In Nederland is tot nu toe nog niemand besmet met dit virus, maar moeten we daar rekening mee houden?

Volgens het RIVM is de kans op de verspreiding van het virus in Nederland heel klein. “We hebben hier nog geen verdachte gevallen. Er is ook weinig verkeer tussen de regio Wuhan en Nederland. Er zijn slechts drie rechtstreekse vluchten in Europa naar Wuhan”, vertelt Harald Wychgel, persvoorlichter van het RIVM. Hij sluit niet uit dat het virus zich naar Nederland kan verspreiden, maar tot nu toe zijn de besmettingen vooral van mensen die in China zijn geweest en terug naar huis gaan. “Ze hebben daar de besmetting opgelopen en worden thuis gediagnostiseerd”, zegt Wychgel.

Gevaarlijk?

Aan het virus zijn tot nu toe negen mensen overleden. “Dat zijn tot nu toe alleen mensen die al onderliggende klachten hadden of al op leeftijd waren”, legt Wychgel uit. Volgens hem kan daar nog geen duidelijk verhaal over verteld worden. “We weten nog te weinig over het virus en dat maakt het lastig inschatten of het echt gevaarlijk kan zijn”, vertelt hij.

Voorbereid

Mocht het virus in Nederland opduiken dan zijn we goed voorbereid. “Dat betekent dat we de laboratoriumfaciliteiten op orde hebben. Artsen weten wat ze moeten doen als mensen klachten hebben die kunnen wijzen op het virus en in de regio van Wuhan zijn geweest”, zegt Wychgel. Bij een echte besmetting kom je in isolatieverpleging. Ook wordt er dan onderzoek gedaan met wie je contact hebt gehad en of zij mogelijk ook besmet zijn.

Maatregelen nemen om verspreiding naar Nederland te voorkomen is lastig. “Je kan de landsgrenzen niet dichtgooien”, aldus Wychgel.