De Partij van de Arbeid in Eindhoven wil graag de verkeersborden bij zebrapaden vervangen door een bord met een vrouwelijk poppetje. Ook in Tilburg wil de PvdA deze variant gaan invoeren. “Eerst ga ik uitzoeken of het wel mogelijk is”, zegt Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg.

In het Zwitserse Genève wordt al de helft van de verkeersborden vervangen door een bord met een vrouwelijk poppetje. De reden hiervoor is om de zichtbaarheid van vrouwen te vergroten. De burgmeester vindt het noodzakelijk om het beeld veranderen dat vrouwen een minderheid zijn. Het kost de stad wel veel geld, minimaal 50.000 euro.

Ook in Tilburg is er dus het idee om de verkeersborden te vervangen. Bea Mieris laat weten dat ze het wel van plan is. “Ik las het artikel over de plannen in Genève op de site van de NOS. Vervolgens heb ik het op Facebook geplaatst. Eén van de reacties daarop was dat de borden al genderneutraal zijn. Er wordt dan nu onderzoek gedaan of de borden genderneutraal zijn. Mocht dat zo zijn, dan laat ik het er maar bij zitten.”

Is het mogelijk?
Allereerst moet er uitgezocht worden of het wel mogelijk is. Een belemmering kan bijvoorbeeld het geld zijn. Het kost de stad Genève minimaal 50.000 euro om de borden te vervangen. Mocht de gemeente Eindhoven overstag gaan met de ideeën, kost het 108 euro per nieuw bord. Maar volgens Mieris hoeft dat geen groot probleem te zijn. “Je kunt de borden ook geleidelijk vervangen. Dan kost het de gemeente ook minder geld om in één keer uit te geven.”

De PvdA is met 2 zetels vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Mieris laat weten dat ze haar plannen eerst aan het college moet voorleggen. “Dat kan bijvoorbeeld tijdens het vragenhalfuurtje. Dat is iedere maandag.” Ook kunnen de plannen aan de wethouder worden voorgelegd. “Dat heb ik al één keer eerder gedaan. Het oplaten van ballonnen is nu verboden in de stad en ook is er een verbod op plastic feestafval. Op deze manier kan het dus lukken.”