De onderzeeërs van de Koninklijke Marine hebben vanaf vandaag ook vrouwen aan boord. In een pilot werd getest of het mogelijk was om met een gemengde bemanning te varen. De marine laten weten dat dit een succes blijkt te zijn.

 Binnen defensie was de Onderzeedienst het enige legeronderdeel waar vrouwen nog niet waren toegestaan. Ze mochten er wel werken in verschillende functies maar de ‘varende functie’ voor een onderzeeër was voor hen nog niet beschikbaar. Waarom de vrouwen nog niet welkom waren? Dat heeft te maken met de reden dat er aan boord geen aparte wc’s, douches en slaapruimten waren voor mannen en vrouwen. Om die reden voldeed de vloot van de Onderzeedienst niet aan voorwaarden om vrouwen toe te laten op de onderzeeërs.

Gluren bij de buren

Defensie heeft bij verschillende NAVO-partners gekeken hoe zij het hebben aangepakt. In Australië en Canada liet de Onderzeedienst al wel vrouwen mee varen. Zij werken met het “one-of-the-crew-concept”, daarbij zijn er geen aparte voorzieningen.

WOMEN Inc., een organisatie die zich inzet voor gelijke kansen voor vrouwen, noemt deze verandering ‘ontzettend positief’. “Het is bizar dat het nu pas is gedaan. Maar we vinden het vooral heel positief en hopen dat andere organisaties met soortgelijke problemen hier dan ook een voorbeeld aan nemen.”