Op professioneel gebied sporten en daarnaast ook nog naar school gaan. Voor zwemtalent Jarno Koster (17) is dat geen probleem. Hij studeert in Nijmegen aan de Young Talent Academy, een opleiding speciaal voor topsporters, om school en sporten zo goed mogelijk te kunnen combineren.

Om een goed beeld te krijgen van een dagindeling vertelt Jarno hoe zijn dag eruit ziet. “Dat is vrijwel iedere dag hetzelfde. Ik sta om 04:30 op om te ontbijten, want om 06:00 begint mijn eerste ochtend training, die duurt dan tot 08:00. Vanuit de training in Nijmegen ga ik meestal direct naar school. Ik zit nu in leerjaar 2 op het Young Talent Academy. Ik heb les van 09:00 tot 15:00. Vanuit school ga ik dan weer direct door naar het zwembad voor de 2e training die dan om 16:00 begint en tot 18:00 duurt. Vanuit het zwembad ga ik met de trein weer naar huis.”

De topsportschool waar Jarno studeert houdt ook rekening met de toetsen die hij moet maken. “Met toetsen gaat het over het algemeen heel goed. Ik kan doordat ik op het Young Talent Academy zit makkelijk het zwemmen en studeren combineren. Ze helpen mij goed met plannen waardoor ik minder stress krijg.”

Jarno heeft zijn studiekeuze niet afgestemd op het sporten. “Ik doe nu niveau 4, maar op de middelbare school kon ik wel een niveau hoger doen. Ik was toen al heel erg bezig met sporten en vond school niet heel  belangrijk. Op een gegeven moment besefte ik dat ik wel moest omdat ik met zwemmen niet veel geld zou gaan verdienen. Daarentegen moet ik iets achter de hand hebben voor als het allemaal niks wordt. Ik weet zelf ook nog niet zo goed wat ik na mijn opleiding wil gaan doen. Voor nu ligt mijn focus geheel op het zwemmen.”

Naast het sporten en studeren vindt Jarno het ook belangrijk om zijn sociale leven te onderhouden, al is dat niet altijd even makkelijk. “Ik vind dat ik nog genoeg tijd heb voor een sociaal leven. Tuurlijk is het moeilijk als ik een wedstrijd heb in het weekend en vrienden dan vragen of ik mee ga stappen. Dat moet ik dan wel vaak afwijzen. Gelukkig heb ik een vriendin die begrijpt dat ik veel bezig ben met sport en zij steunt mij er heel erg in. Dus mijn vrije tijd besteed ik zo veel mogelijk aan haar zodat we dan leuke dingen kunnen doen.”