Het Nibud heeft de koopkrachtberekening bekend gemaakt. Studenten zitten dit jaar er nog niet in, maar door een motie van kamerlid Bruins (ChristenUnie) wordt daar vanaf volgend jaar wel naar gekeken.

Volgens Nibud-woordvoerder Karin Raadstaak is het heel lastig om de koopkracht van studenten te berekenen: “Studenten hebben geen stabiel inkomen en studeren maar vier of vijf jaar. Daarna verandert hun situatie weer.” Raadstaak vertelt dat het Nibud wel kijkt hoe ze dit toch kunnen onderzoeken.

Inflatie

Studentenvakbond Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft vorig jaar samen met een hoogleraar systematiek de koopkracht van studenten berekend. Volgens directeur Kees Gillesse gaat de koopkracht achteruit: “Bij de basisbeurs werd rekening gehouden met de inflatie. Met het leenstelsel wordt dat nu niet meer gedaan.”

Motie

Op 7 november werd een motie aangenomen die moet zorgen dat studenten worden opgenomen bij de koopkrachtberekeningen. Ook moet het Nibud de tweejaarlijkse studentenmonitor doen. Gillesse is hier blij mee: “De studentenmonitor is erg belangrijk, want het laat zien wat studenten met hun geld doen.”