In Dresden is de Nazi-noodtoestand aangekondigd, ook komt er in België een meldpunt voor antisemitisme. Maar hoe zit het met het antisemitisme in Nederland? Groepsbelediging en aanzetten tot haat, discriminatie of geweld is hier strafbaar. Toch zijn op verschillende militaria sites items met een hakenkruis te koop, van vlaggen tot kostuums. 

Op de website staan uitgebreide disclaimers geschreven. Zo zou het verkoop ontstaan zijn vanuit hobby en beweert de oprichter dat zijn familie zelf ook slachtoffer zou zijn geweest onder het nazibewind. Boven elke pagina staat: alle artikelen in deze categorie dienen enkel voor historische educatie, re-enactment of verzamelingsdoeleinden te worden gebruikt.

Kafka
Antifascistische onderzoeksgroep Kafka laat zich uit over de website in een online artikel. Kafka schrijft daar: “De jonge eigenaar is totaal ongevoelig voor het schokeffect dat dit teweeg brengt. Hij verkoopt zowel het pronkerige materiaal van de daders van de Holocaust, als de brandmerken waar ze hun slachtoffers gedwongen mee lieten lopen.”

De eigenaar van de website zelf zegt zich bewust te zijn van het mogelijk misbruik van deze spullen en probeert dit dan ook ten alle tijden te voorkomen. Echter voelt hij zich niet verantwoordelijk voor het verspreiden van de ideologie die achter sommige spullen zitten: “Er zijn veel militaria winkels in Nederland en ontelbaar veel in Europa. Het is belangrijk om te weten dat door het verkoop van spullen met bijvoorbeeld het hakenkruis, de fascistische ideologie niet verspreid wordt.”

Verzamelaars
Op de website staat beschreven dat de producten bedoeld zijn voor re-enactors, film en theater, verzamelaars en correcte historische educatie. Ruben Ridderhof, auteur voor de stichting Christenen voor Israël, is geschokt door het bestaan van de website: “Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die hier redelijk onschuldig een keer iets kopen, maar het ademt natuurlijk wel iets van support aan het gedachtegoed van het derde rijk. Ik denk dat mensen die Neo-Nazi sympathie hebben, heel erg blij zijn met zo’n website. ”

Logo
Het logo van de website bestaat uit een arend, dit is een herkenbaar symbool van het Derde Rijk. De eigenaar schrijft een verklaring hierover op de website: “De herkenbare arend met daaronder een krans met Nederland en België kan verkeerde ideeën opbrengen echter verzekert Don Militaria u dat de enige gedachte hierachter is dat Don Militaria zich specialiseert in voornamelijk militaria van het derde rijk.” 

Ridderhof denkt hier anders over: “Een beeldmerk omhelst een boodschap, er zit een gevoelswaarde achter, die gevoelswaarde breng je over, onbedoeld misschien, maar dat betwijfel ik als je er je business van maakt.” 

Legaal
Advocatenbureau LS Advocaten Strafrecht vertelt dat het verkopen van deze artikelen niet strafbaar is: “Het hakenkruis symbool, ondanks dat het die associatie heeft, is niet direct een haatzaaiend symbool. Het is dan ook niet gelijk strafbaar om zulke artikelen te kopen of verkopen. Sterker nog, je zou met carnaval in een volledig Nazikostuum mogen lopen, maar of dat smaakvol is, ik denk het niet.”

Ook Ridderhof vindt het maar een dubieuze website: “Je moet eens bedenken hoe zo een webshop overkomt op de Joodse gemeenschap zelf. Mensen die de oorlog hebben overleefd de gruwel dat ze allemaal onder het logo van het hakenkruis is aangedaan. Vervolgens zien dat je gewoon vlaggen met een hakenkruis online kunt bestellen, dat is bizar.”

Loading...

Loading…