Afgelopen week kwamen de resultaten over een onderzoek naar vitamine B12 van het UMCG Groningen naar buiten. Zowel de Telegraaf als het Algemeen Dagblad beschreven dat er volgens dat onderzoek eerder kans is op sterfte door een overschot aan vitamine B12. Het voedingscentrum geeft aan dat dit wel meevalt. 


Vitamine B12 is met name in dierlijke producten te vinden en een tekort hieraan kan leiden tot bloedarmoede, moeheid, hartkloppingen en oorsuizen. Eerder waren er nog geen negatieve gevolgen bekend over een overschot aan vitamine B12, maar de onderzoekers hebben nu verteld tegen de Telegraaf dat de gedachte ‘baat het niet dan schaadt het niet’, met de uitkomsten van het onderzoek niet langer houdbaar is. 

Voedingscentrum
Het voedingscentrum is het hier niet mee eens. Volgens Jovanka Vis van het voedingscentrum is voor vitamine B12 door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA geen aanvaardbare bovengrens opgesteld: “Er zijn op dit moment geen ongewenste effecten bekend bij gezonde mensen die langdurig veel vitamine B12 innemen.” 

Ook vindt Vis dat het onderzoek niet laat zien dat we nu moeten oppassen voor een overschot: “In het onderzoek zijn ook geen causale verbanden gevonden. Zij geven in het artikel dan ook aan dat de gevonden relatie tussen vitamine B12 in het bloed en sterfte ook niet-oorzakelijk kan zijn.” 

Supplementen
Het gebruik van vitaminesupplementen is volgens Vis voor de meeste mensen niet nodig: “Dat zou geen extra gezondheidsvoordelen opleveren.” Wanneer je wel een vitaminesupplement gebruikt, dan geldt het advies om niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te nemen.