Sinds 2013 werkt de politie aan verschillende cold cases. Een cold case is een onopgeloste zaak, waarbij het nog niet gelukt is om de zaak op te lossen. Door middel van de coldcasekalender wil de politie meer aandacht krijgen voor de onopgeloste zaken. In de kalender staan oudere zaken waarin nogmaals aandacht voor wordt gevraagd.

Het is mogelijk om vele jaren later verandering in de zaak te krijgen. “Het kan komen door wroeging of media-aandacht”, zegt Leo Simais, operationeel specialist van Team Coldcase en Vermiste Personen. “Als je aan de boom blijft of gaat schudden komt er meestal wel weer informatie naar boven. Soms wisten mensen niet eens dat zo’n zaak nog steeds onopgelost was.”

Aantallen
In 2019 zijn er verschillende verdachten aangehouden en berecht. Ook hebben onbekende doden een naam gekregen. In de afgelopen twintig jaar zijn er zestig cold cases opgelost. Simais zegt dat er het afgelopen jaar meer dan 200 tips zijn gekomen bij het coldcaseteam. Daarbij zaten 31 bruikbare tips waar het team mee verder kon. Dat leidde ertoe dat twee kalenderzaken opnieuw zijn opgestart. In 2020 verschijnt voor de vierde keer de coldcasekalender.

De zaken worden op verschillende manieren onder de aandacht gebracht. Naast de kalender wordt het ook onder de aandacht gebracht door ze op politie.nl te publiceren. Maar ook op tv is er aandacht voor, bijvoorbeeld bij Opsporing Verzocht of regionale opsporingsprogramma’s. De ene zaak komt meer in het nieuws dan een andere zaak. “Sommige zaken hebben nu eenmaal kennelijk meer nieuwswaarde”, laat Simais weten.

In totaal werken elf teams binnen de politie aan 1774 onopgeloste zaken. De oudste cold case in Nederland is de zaak over ‘het Heulmeisje’. In 1976 werd bij de parkeerplaats De Heul aan de A12 bij Maarsbergen het lichaam gevonden van een waarschijnlijk Duits meisje. Tot op de dag van vandaag is nog niet bekend wie het meisje is.

Nabestaanden
Voor nabestaanden zijn het zware jaren als je niet weet wat er met het slachtoffer gebeurd is. “Nabestaanden hebben vaak een vast contactpersoon bij hun coldcaseteam of ze hebben familierechercheurs toegewezen gekregen. Ze hebben een kort lijntje met de coldcaseteams”, zegt Simais.