Ze bestaat niet echt, maar toch geeft ze vrijdag 24 januari een optreden in de Ziggo Dome. De virtuele Japanse popster Hatsune Miku komt voor de tweede keer naar Europa. Wat het optreden uniek maakt is het feit dat ze computer gegenereerd is. Haar repertoire is volledig gecreëerd door individuele makers, waardoor ze de eerste ‘crowd-created’ artiest ter wereld is.

Hatsune Miku is een virtueel persoon ontwikkeld door het Japanse bedrijf Crypton Future Media. Tijdens liveoptredens wordt het fictieve personage tot leven gewekt door een geavanceerde 3D-projectie. Haar stem is computer gestuurd en de liedjes worden gemaakt door duizenden creators over de hele wereld. Ze is echter niet de eerste hologram die een concert geeft, supersterren als Michael Jackson en 2Pac gingen haar voor.

Toekomst of hype

Robin de Lange, oprichter van Virtual Reality Learning Lab, denkt dat vooral gamers en mensen die aan live action role playing doen de doelgroep zijn. “Ik kan me goed voorstellen dat dit voor deze doelgroep een blijvend fenomeen is. Mensen voor wie fantasiewerelden al veel invloed hebben op het dagelijks leven. In Nederland is dat niet echt mainstream.” Volgens De Lange gaat het in dit geval ook om de hype. “Een virtuele artiest als Hatsune Miku bevat zeker een element van hype. Dit is iets nieuws, journalisten smullen hiervan, wat weer media-aandacht voor je festival oplevert.”

Een optreden van Hatsune Miku

2Pac en André Hazes

In de afgelopen decennia hebben hologrammen al vaker een liveoptreden verzorgd. Zo stond de overleden rapper 2Pac in 2012, 16 jaar na zijn dood, op het Amerikaanse festival ‘Coachella’. In Nederland hebben concertgangers kunnen genieten van een hologram van André Hazes.

Volgens De Lange is er echter wel een verschil tussen een projectie van een overleden artiest en die van een virtuele ster als Hatsune Miku. “Mensen gaan voor heel andere redenen naar een concert van Hatsune Miku dan naar een hologram van André Hazes of 2Pac. Het laatste gaat veel meer over nostalgie en over een artiest willen zien waar je nog steeds fan van bent. Die menselijke behoefte zal niet snel verdwijnen. Ik verwacht dan ook dat dat een blijvende plek krijgt in de entertainmentindustrie.”

Of computer gegenereerde muziek in de toekomst de strijd aan gaat met muziek gemaakt door mensen weet De Lange niet. “Voor veel uitdagingen geldt dat een goede samenwerking tussen mens en computer de meest succesvolle resultaten oplevert. Voor muziek gaat dit denk ik ook op.”

Loading...

Loading…

In het artikel wordt gesproken over hologrammen. Echter zijn de optredens van overleden artiesten als André Hazes en 2Pac, eveneens als die van virtuele ster Hatsune Miku, technisch gezien geen hologrammen. Doormiddel van projecties op spiegels wordt er op het podium een 3D-beeld gecreëerd. In de volksmond wordt er dan vaak, onjuist, gesproken van een hologram. De juiste benaming is de illusie Pepper’s Ghost.

Kijk ook: Met virtual reality beleef je het nieuws