Het huren van een huis of appartement in Tilburg is niet makkelijk. Al helemaal niet wanneer je in bezit bent van een huisdier. Onder de meeste advertenties staat dan ook ‘huisdieren niet toegestaan’. Maar mag dit wel?


Ondanks dat er 4,1 miljoen honden en katten als huisdier worden gehouden in Nederland, mogen huiseigenaren ze gewoon verbieden. Huurrecht Advocaat Mike van der Meer legt uit: “In feite geldt de contractsvrijheid, je mag alles met elkaar afspreken als het maar niet in strijd is met de wet. Dus als je afspraken ergens over maakt dan moet je je er ook aan houden.” 

Huisdieren toegestaan
Als je wil gaan huren kun je een sociale (woning die verhuurd wordt zonder winstoogmerk) of een particuliere woning zoeken. Bij sociale huurwoningen zijn huisdieren meestal toegestaan. Marieke van der Meer, van WonenBreburg vertelt: “Wij hebben daar geen regels over, als je ergens gaat wonen, mag je gewoon een huisdier hebben.”

Particulier huren
Helaas is een sociale huurwoning niet heel makkelijk te bemachtigen. Als dit niet lukt moet je wel particulier huren, maar daar zijn huisdieren meestal niet toegestaan. Wessel IJsebaert, initiatiefnemer van woningverhuur de Huissleutel vertelt dat ongeveer 80% van de huiseigenaren geen huisdieren toestaat: “Meestal huren mensen iets voor 12 maanden en dan wil de eigenaar daarna gelijk doorverhuren. Wanneer er dan sporen zijn van huisdieren kost dat veel werk om dat op te lossen. Dus de meeste verhuurders kiezen er daarom voor om dat te laten.”