Over iets meer dan een maand start het motoGP-seizoen in Qatar. Een echte mannensport. Toch zijn er vrouwen die aan motorsport doen. Bibi Damen (18) oud-motorcoureur kent alle hoeken en gaten van TT Assen. Ze vertelt hoe het was om als vrouw in de motorsportwereld te leven.

Hoe kwam je op het idee om als sport motorrijden te beoefenen?

“Toen ik vier jaar was, had mijn vader voor mij zo een Chinese minibike gekocht. Ik ging op de motor zitten en mijn moeder maakte een foto van mij. Vijf jaar later was ik door de fotoboeken aan het bladeren en zag ik die foto. Ik wilde weer terug op de motor. ”

Hoe was het om als vrouw in de motorsport te zitten?

“In het begin was het wel echt zwaar. Toen ik elf jaar was, heb ik de NSF100 championship gereden en daar werd ik als meisje echt niet geaccepteerd en dat voelde ik ook erg duidelijk. Hierdoor twijfelde ik om door te gaan met de motorsport. Maar ja, uiteindelijk doe je het wel voor jezelf en besloot ik toch ervoor te gaan. Daarna ben ik beter en beter geworden. In mijn een na laatste seizoen ben ik alleen maar op podiumplekken geëindigd. Dan merk je wel dat je meer respect krijgt van de jongens.”

Wordt volgens jou motorsport als een mannensport gezien?

“Als ik motor reed dan vonden mensen het meer een lachertje. Ik ben ook echt een beetje een meisje-meisje van mezelf en als ik dan aan mensen vertelde dat ik zelf racete dan lachten ze mij uit. Totdat ik liet zien wat ik kon. Mensen gaan er snel vanuit dat je als meisje niets kan in de motorsport.”