De Jos van Leeuwen fotoprijs is gewonnen door Eric Brinkhorst. Zijn foto van de vonkenregen in Scheveningen, gemaakt in de nieuwjaarsnacht van vorig jaar, had volgens de jury de ideale combinatie tussen maatschappelijke relevantie en het perfecte plaatje.

De winnende foto van Eric Brinkhorst voldoet volgens Leo Blom, jurylid van de prijs, aan de criteria van een mooie nieuwsfoto. “Hij heeft gewonnen omdat de jury het een onvervalste nieuwsfoto vindt. Op deze foto zie je een van de zaken die het nieuws het hele jaar door heeft beheerst. Dat de discussie over de oorzaak van de vonkenregen dit jaar nog speelt maakt de foto ook een beetje tijdloos.”

Ontstaan van de prijs

De tweede editie van de Jos van Leeuwen fotoprijs bestaat uit vijf genomineerde foto’s. Deze vijf foto’s zijn geselecteerd uit 120 foto’s waarvan 10 per maand werden uitgekozen door een vijfkoppige jury. In de jury zitten onder andere van Roel van Rozenburg, Leo Blom en de naamdrager van de prijs: Jos van Leeuwen. De prijs is twee jaar geleden opgezet door Blom en Rozenburg.

Blom vond dat destijds bij de Zilveren Camera, een van de bekendste prijzen voor fotografie in Nederland, de nieuwsfoto onderbelicht was geraakt. “Roel Rozenburg en ik zijn anderhalf jaar geleden met dit idee gekomen. Roel is hoofdredacteur van Hollandse beelden. Hij en ik hebben samen een enorme passie voor de nieuwsfoto en wilden dus graag dat die foto’s konden worden beloond”, vertelt hij.

Jos van Leeuwen

Dat de prijs de naam heeft van gekregen Jos van Leeuwen, een bekende Nederlandse persfotograaf, legt Blom als volgt uit: “Dat is een ode aan de dagelijkse nieuwsfoto en een eerbetoon aan een van de markantste vertegenwoordigers daarvan.”

lees ook: Rotterdam steeds vaker op de foto gezet

Foto’s van Eric Brinkhorst: http://www.brinkhorst.nl/