De TOTO KNVB Beker is elk jaar weer een onvoorspelbaar toernooi. Voor sommige ploegen een kans om het seizoen glans te geven, voor anderen juist om de clubkas te spekken. Dat laatste geldt vooral voor amateurclubs. Elke ronde die ze doorkomen, kan een leuk zakcentje opleveren. “Het is best lucratief om in de KNVB Beker te spelen. In onze situatie hou je er per saldo wel iets aan over”, zegt Jos Op ‘t Eijnde, persvoorlichter van amateurclub Groene Ster uit Heerlen.

Groene Ster zorgde in de eerste ronde van de beker voor een stunt door VVV Venlo na strafschoppen uit te schakelen. Een ronde later werden de Limburgers, actief in de Derde Divisie, uitgeschakeld door AZ. Toch kan het bekeravontuur als een succes worden beschouwd. Onder andere door premies van de KNVB en de thuiswedstrijd tegen VVV Venlo draaide de ploeg meer dan €10.000 extra omzet. Dat lijkt weinig, maar voor Groene Ster is dat op een begroting van ongeveer €300.000 een groot bedrag. Kanttekening is dat deelname aan het bekertoernooi ook veel extra kosten met zich meebrengt. Bijvoorbeeld de organisatie van thuiswedstrijden of reiskosten voor uitwedstrijden.

Organisatiekosten

De organisatiekosten van thuiswedstrijden verschillen elke keer. Op ’t Eijnde vertelt dat bijvoorbeeld bij grotere tegenstanders de kosten hoger zijn doordat er meer (uit)supporters op de wedstrijd afkomen. De kosten van de wedstrijd tegen VVV waren volgens Op ’t Eijnde tussen de tien- en vijftienduizend euro. Toen was het stadion vrijwel uitverkocht. “We houden er echt wel aan over hoor. Maar je moet niet denken dat het alleen maar inkomsten zijn. Er zijn ook voldoende uitgaven. Het is best lucratief om in de KNVB Beker te spelen. In onze situatie hou je er per saldo wel iets aan over. Laat ik het zo zeggen; we zullen wel zwarte cijfers schrijven.”

Groene Ster speelde voor de KNVB Beker drie keer thuis, achtereenvolgend tegen VV Winsum, VV Kloetinge en VVV Venlo. De eerste twee wedstrijden waren voor de kwalificatierondes. Voor elke wedstrijd moest veel geregeld worden. “Je moet een aantal voorzieningen treffen. Professionele stewards bijvoorbeeld. Normaal zijn dat vrijwilligers, maar van de KNVB moeten het profs zijn. Mobiele toiletten, extra voorzieningen, extra parkeerterreinvoorzieningen, noem maar op. Er komt dus veel bij kijken.” Verder moet het stadion een apart uitvak hebben en dat is niet bij alle amateurclubs vanzelfsprekend. Vaak moet er een speciaal uitvak worden gecreëerd om de uitsupporters van grotere ploegen op te vangen.

De kosten en opbrengsten

De twee amateurploegen die het dit seizoen het langst uithielden waren Spakenburg en Ijsselmeervogels. De twee teams, die allebei uit Spakenburg komen, strandden deze week in de achtste finales. Spakenburg verloor met 7-0 van Ajax, Ijsselmeervogels werd na strafschoppen (1-1 na 120 minuten) uit het toernooi geknikkerd door Go Ahead Eagles. Gunstig voor Spakenburg is dat vanaf de achtste finales de recettes worden gedeeld. De recettedeling wil zeggen dat de wedstrijdopbrengsten eerlijk gedeeld worden tussen de twee ploegen. Voor Spakenburg betekent dit dat ze de helft van de inkomsten krijgen van de vrijwel uitverkochte Johan Cruijff Arena van woensdagavond. Ijsselmeervogels had dat geluk niet, maar had daartegenover wel een thuisvoordeel.

In de eerste twee rondes zijn de wedstrijd inkomsten voor de thuisploeg. De uitploeg krijgt dan een bezoekersvergoeding en reisvergoeding. Dat zijn bij elkaar niet meer dan een paar duizend euro’s. Verder moeten de ploegen samen de arbitrage betalen. Als je alle kosten van de opbrengsten afhaalt krijg je een globaal beeld van wat amateurclubs overhouden aan hun bekertoernooi. Hieronder staan die cijfers op een rijtje.

Deze cijfers zijn gebaseerd op informatie van de KNVB, Groene Ster en schattingen.