Lage salarissen en een onzekere baankans zorgt voor ruim 3000 open vacatures in de kinderopvangbranche. Om dit tekort te verminderen zorgt de CNV voor schoolprogramma’s om jongeren te motiveren pedagogisch medewerker te worden.

Buitenschoolse opvang Tiliander in Tilburg zal aankomende donderdag- en vrijdagochtend extra hulp bieden aan ouders die door de lerarenstaking hun kind naar de opvang moeten brengen. ‘’Het is een moeilijke klus, ik heb er dus wel even aan getwijfeld maar onze medewerkers zijn bereid om deze kinderen op te vangen’’, aldus Carla Hendriks, directeur van BSO Tiliander.

Kort dienstverband

Volgens Hendriks zou het tekort opgelost kunnen worden door de kinderopvang en de basisschool samen te voegen. ‘’Natuurlijk moet de kwaliteit van elk persoon apart benuttigd worden. Het is niet zo dat elke basisschoolleraar bij de kinderopvang ingezet kan worden’’, voegt Hendriks eraan toe. Daarnaast krijgen medewerkers ook een kort dienstverband aangeboden. ‘’Je hebt een baan die start vanaf drie uur ’s middags, hierdoor verdien je ook niet veel. Het zijn vaak medewerkers die ernaast ook een eigen bedrijf of bezigheid hebben die dit werk toch blijven doen.’’

Nieuwe cao

Het CNV Zorg en Welzijn geeft aan bezig te zijn met een nieuwe cao voor de branche. ‘’We hopen dat de salarissen omhoog gaan, waardoor er meer mensen voor deze baan zullen kiezen’’, zegt woordvoerder Andre van der Vlugt. Er worden schoolprogramma’s aangeboden door CNV in samenwerking met arbeidersbureaus om jongeren te informeren en motiveren opgeleid te worden tot pedagogisch medewerker van een kinderopvang. ‘’Het is ook een beroep waarbij je geen zekerheid hebt van een baan; de ene keer is een kinderopvang geopend en de andere keer is het failliet’’, aldus Van der Vlugt.