Door:  Bas van den Bemd & Danique Koenders

Antisemitisme is ondanks de gruwelijkheden van de Holocaust nog steeds niet van het straatbeeld verdwenen. De afgelopen jaren nemen de meldingen van incidenten rondom Jodenhaat volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) toe. Hoe komt het dat de laatste jaren de antisemitische geluiden toenemen en waar komt dit vandaan?

 Hoogleraar interreligieuze dialoog Marcel Poorthuis van Tilburg University vertelt dat er verschillende verklaringen zijn voor het toenemen van de Jodenhaat. “Sommige mensen zoals Paul Cliteur (fractievoorzitter van de Forum voor Democratie in de Eerste Kamer) en terrorismedeskundige David Suurland zeggen dat antisemitisme deels komt door de islam. Daarbij halen zij de situatie in Israël aan.”

Oorsprong hedendaags antisemitisme

Politiek is volgens Poorthuis de grootste factor van antisemitisme. “Het gaat hierbij vooral om de politieke situatie in Israël.” Het conflict in Israël speelt zich af tussen de Israëliërs en Palestijnen. Het overgrote deel van de Israëliërs bestaat uit joden en de meerderheid van de Palestijnen bestaat uit moslims. “Deze situatie heeft een magnetisch effect op antisemitisme, maar dit moeten we wel altijd blijven relativeren”, concludeert Poorthuis.

Naast de invloed van de islam op het antisemitische geluid bestaat er ook het ultrarechtse gedachtegoed volgens Poorthuis. “Dit is de meest extreme vorm die ofwel de Holocaust ontkennen en vaak het gedachtegoed van Adolf Hitler en Mussolini aanhangen. Als je kijkt waar de meeste antisemitische geluiden vandaan komen, zijn de ultrarechtse aanhangers duidelijk de aanstichters.”

Loading...

Loading…

Bron: https://www.cidi.nl/

Invloed van het herdenken van de Holocaust

De Holocaust is een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van het jodendom. In deze periode was antisemitisme heel groot en tot op de dag van vandaag laat de Holocaust nog zijn sporen na. “De Holocaust heeft nu nog invloed op Jodenhaat. Je hebt namelijk Holocaustontkenners en mensen die beweren dat de joden door de Holocaust de staat Israël proberen te legitimeren”, vertelt Poorthuis.

“Als mensen kritiek hebben op de politiek van Israël vind ik dat prima. De Holocaust moet dat naar mijn mening niet tegenhouden. Daarentegen vind ik het ontkennen van de staat Israël en de Holocaust zeer bedenkelijk.”

Toekomstbeeld antisemitisme en herdenken Holocaust

“Ik denk dat het oude mechanisme van de zondebok (het verantwoordelijk stellen voor alle sociale problemen in Nederland) nog zal spelen in de toekomst. In Nederland wordt dit volgens mij door de moslims overgenomen omdat er simpelweg meer moslims in Nederland wonen dan joden.”

Yitschak van Praagh van de joodse gemeenschap van Breda hoopt dat jongeren in de toekomst bezig blijven met het herdenken van de Holocaust. “We mogen het gewoon niet vergeten. Over honderd jaar zijn er natuurlijk geen mensen meer levend die het hebben meegemaakt. Dat is een feit. Het verhaal blijft leven, althans dat hoop ik dan”, vertelt van Praagh.

Lees ook: Politiek strijdt tegen antisemitisme