In de Week van het Vergeten Kind zet Stichting Het Vergeten Kind zich extra in voor kinderen die een onstabiele thuissituatie hebben. Door het creëren van bewustwording en het stimuleren van acties probeert de stichting kinderen te helpen die als het ware ‘vergeten’ worden. Ingmar van den Berg, relatiemanager van Het Vergeten Kind, vertelt over de huidige situatie.

Volgens Ingmar van den Berg zijn er op dit moment ruim 44.000 kinderen die door verschillende redenen niet meer thuis kunnen wonen. “Hierbij moet niet alleen gedacht worden aan mishandelde kinderen, maar ook aan zwaar autistische kinderen. Soms hebben de ouders niet het vermogen om te zorgen voor kinderen”, vertelt Van den Berg.

Loading...

Loading…


“Het huidige systeem werkt niet. Er zijn kinderen die per jaar met dertig verschillende begeleiders te maken krijgen. Aan al die begeleiders moeten ze dus ook dertig keer hun verhaal vertellen. Maar andersom is dit ook het geval. Begeleiders willen een band opbouwen met de kinderen, maar ze krijgen hier nauwelijks de tijd voor, of de kinderen worden weer doorgestuurd. Dat is ook voor hen enorm frustrerend”, vertelt Van den Berg.

De Week van het Vergeten Kind 2020 staat in het teken van het aantal hulpverleners die kinderen te zien krijgen. Volgens de stichting zijn de verschillende gezichten niet goed voor de ontwikkeling van de kwetsbare kinderen. Vorig jaar focuste Het Vergeten Kind zich op een vaste woonplek voor kinderen. Dit jaar willen ze aandacht vragen voor het terugbrengen van het aantal zorgverleners per kind.

Anna* (18) heeft zelf in de situatie gezeten. Zes jaar geleden werden zij en haar zusje door omstandigheden uit huis geplaatst en kreeg ze te maken met een lang traject. Ze vertelt hier openhartig over.

Acties

“De overheid moet keuzes maken waarin zij haar geld stopt. Erg begrijpelijk dat er bijvoorbeeld voor het milieu gekozen wordt”, zegt Van den Berg. “Maar als je dat dan vervolgens afzet tegen het alternatief. Het gaat hier om de kinderen. Die zijn  de verademing van ieders toekomst dan wat dan ook. Kinderen moeten altijd prioriteit nummer één  zijn.”

Er wordt veel actie gevoerd om geld op te halen. Het hele jaar door zetten mensen zich op verschillende manieren in om de stichting te steunen. Het Vergeten Kind zet al die acties op een rijtje: https://actie.hetvergetenkind.nl/. Basisschool De Bunders uit Oisterwijk begon rond kerst met de eerste actie. Door het verkopen van kaarsen haalde de basisschool bijna tweeduizend euro op. Nu, in de Week van het Vergeten Kind, halen ze opnieuw geld op.

Bewustwording leidt tot draagvlak

Van den Berg vindt het goed dat er diverse acties gevoerd worden – vaak door kinderen – om de ‘vergeten kinderen’ te helpen. “De hulp die ze krijgen is natuurlijk het allerbelangrijkst. Maar ik durf bijna te zeggen dat het creëren van bewustwording even belangrijk is. Vooral voor de kinderen. Het is van belang dat zij doorhebben dat er ook jongens en meisjes in Nederland zijn die het niet zo makkelijk hebben.” Volgens Van den Berg zal het creëren van deze bewustwording leiden tot meer draagvlak waardoor andere organisaties zich ook gaan inzetten voor een doel als deze.

Van den Berg geeft Miele, een bedrijf dat handelt in huishoudelijke apparatuur, als voorbeeld. Bij dit bedrijf krijgen werknemers aangeboden om een bepaald aantal uur vrijwilligerswerk te doen, terwijl het bedrijf hier een aantal uur van doorbetaalt. “Een weergaloos gebaar”, zegt de relatiemanager. “Het is echt niet zo dat men niet wil. Het probleem moet alleen duidelijker aan bod komen. Zodra dat gebeurt, zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

*De naam is om privacy redenen gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Lees ook: Meer psychische hulp voor kinderen in conflictgebieden