Een verplichte medische keuring voor mensen met autisme. Dat is volgens de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) discriminatie. Dit komt, omdat er geen bewijs is dat mensen met autisme meer ongelukken veroorzaken.

Als je je rijbewijs wilt halen, moet je bij het CBR een gezondheidsformulier invullen. Hier staan verschillende vragen op over iemands gezondheid, waaronder of iemand autisme heeft. Je bent verplicht om dit eerlijk in te vullen. Volgens het CBR wordt er niet specifiek op gecontroleerd, maar wordt er wel op gelet tijdens het examen: “Het kan zijn dat de examinator tijdens het rijexamen gaat twijfelen aan de geschiktheid van de kandidaat. De examinator maakt er dan een ‘melding na examen’ van. Dan moet je je geschiktheid meestal alsnog laten onderzoeken. Je kan dan je rijbewijs niet aanvragen als je bent geslaagd”, vertelt Patricia Arkesteijn, woordvoerder bij het CBR. Ook is er de mogelijkheid dat je verzekeraar niks wil vergoeden als hij ziet dat iets niet eerlijk is ingevuld. Daarom raden het CBR en de NVA aan om hier wel eerlijk over te zijn.

De kosten zijn hoog en de wachttijden zijn lang, dat hebben Karol Henke, directeur van de NVA, en Vincent, werknemer bij de NVA en ervaringsdeskundige, ondervonden. Zij kregen via de NVA veel klachten en vragen van personen met autisme die dit traject doorlopen. Vincent rijdt al dertig jaar auto en kreeg later pas te horen dat hij autisme had. Hij moest vervolgens naar een psychiater toen hij zijn rijbewijs wilde verlengen.

Sondermeijer is een van de psychiater die de keuringen voor mensen met autisme uitvoert. Jaarlijks keurt hij rond de 250 personen en vind dit niet altijd nodig. Hij kan zich daarom inleven dat mensen met autisme deze keuring als onnodig zien.

Rijinstructeur Danny Beckers heeft een certificaat voor omgaan met autisme. “In de cursus wordt uitgelegd hoe leerlingen met autisme dingen zien in het verkeer en hoe artsen leerlingen bij een rijtest beoordelen.” Volgens Beckers rijden personen met autisme anders. “Meerdere dingen tegelijkertijd doen en aandacht verdelen is lastig voor hen. Het is belangrijk om rustig te blijven, geduld te hebben en dingen rustig uit te leggen.” Hij bereidt zijn leerlingen voor op een rijtest door veel te oefenen en te zorgen dat zijn leerlingen al een goede voertuigbeheersing hebben.

Wat er gebeurt als je aangeeft dat je autisme hebt en waarop wordt gelet tijdens een rijtest is hieronder te zien: