James Turner is een fulltime stay-at-home-dad. Hij komt uit Engeland maar woont al twee jaar met zijn vrouw, Holly, en dochter, Brinley, in Utrecht. “We kwamen hier voor een weekendje vakantie maar uiteindelijk zijn we er blijven wonen. We zijn verliefd geworden op de stad.”

Productie van Merel van Mol en Floor van Lent 

James zorgt fulltime voor zijn dochter Brinley terwijl Holly het geld verdient. Volgens James was dit een logische keuze. “Holly verdient meer dus het was logisch dat zij door zou gaan met werken en ik zou stoppen. Het was eigenlijk een praktische keuze.” James begrijpt wel dat mensen het kunnen zien als een feministische keuze. “Voor ons had dit er niet veel mee te maken. Maar we vinden het wel belangrijk om hier over na te denken zeker voor onze dochter. We proberen haar echt mee te geven dat de stereotypische genderrollen tussen man en vrouw niet meer zo van belang zijn.”

De stichting Emancipator probeert deze genderrollen ook te doorbreken. Ze zijn een feministische organisatie gericht op de rol van de man. Ze willen mannen overtuigen om meer gevoelens te tonen en te luisteren naar vrouwen. Zo kan de positie van de vrouw ook verbeterd worden.

In het begin viel de huisvaderrol James best zwaar. “Er zijn vrij weinig vaders die fulltime huisvader zijn. Dat vond ik ook heel lastig in het begin. Het was heel moeilijk om mensen te vinden die door hetzelfde gaan als ik.” Toch is James tevreden met de keuze die hij heeft gemaakt. “Brin is nu twee jaar. Ze is een echt persoon geworden. Ook heb ik via een groep die ik heb gemaakt, stay-at-home-dads-Utrecht, een aantal vrienden gemaakt die ook huisvaders zijn. Met hen kan ik nu ook over dingen praten.” James denkt dat het goed zou zijn als meer mannen huisvaders worden. “Het is de beste baan ooit. Daarbij is het zeker een optie om te overwegen als je wil dat vrouwen ook meer rechten en vrijheid krijgen. Al jaren zijn mannen degenen die werken en het geld verdienen. Wij hebben ervoor gezorgd dat deze verhouding er is. Als we vrouwen willen helpen kunnen we hier al een groot verschil maken door thuis te blijven.”

Er zijn veel voorbeelden van mannen die vrouwen willen helpen een betere positie te krijgen. Olga Vocal Ensemble is een acapella groep bestaande uit vijf mannelijke zangers. In 2018 heeft de groep de show ‘It’s a Woman’s World’ gemaakt. Feminisme was het thema en met de show probeerde de groep mensen op te roepen hierover na te denken.

James vindt het heel belangrijk dat zijn dochter de man vrouw verdeling niet zwart-wit ziet. “Thuis denken mijn vrouw en ik hier vaak over na. Ik doe bijvoorbeeld bijna alles in het huishouden: ik ruim op, maak het eten, etc. Zo ziet onze dochter dat het niet raar is dat een man alles doet thuis. Ook heeft onze dochter een boekenplank met allemaal vrouwelijke schrijvers. We lezen haar elke avond voor uit deze boeken.”

Vrouwen hebben een lange weg achter de rug om te komen op de plaats waar ze nu zijn. Toch is het einde nog niet in zicht. Maar als we samenwerken met alle genders moet dit goedkomen.