Camera’s die makkelijk te hacken zijn, telefoons die worden afgeluisterd en locaties die worden gevolgd; volgens een onderzoek van EenVandaag is 60 procent van de ondervraagden bang weleens gehackt zijn. Toch geeft bijna de helft aan meestal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. 

Volgens onderzoeksjournalist Brenno de Winter, gespecialiseerd in IT-beveiliging en privacy, is regelmatig van wachtwoord wisselen belangrijk om te voorkomen dat je gehackt wordt. “Juist die basics moet je op orde hebben: up-to-date werken met de software, overal een ander wachtwoord gebruiken en waar het maar kan naast een wachtwoord een tweede factor (bijvoorbeeld SMS-code) gebruiken en niet zomaar informatie weggeven.”

Toch is hacken nooit helemaal te voorkomen. Anthony van der Meer, filmmaker en onderzoeksjournalist gespecialiseerd op het gebied van hacken, legt uit: “Je kan wel een goed wachtwoord hebben maar als bedrijven hun veiligheid niet op orde hebben dan kun je alsnog makkelijk gehackt worden. Het probleem iet bij de burger, maar bij de bedrijven zelf. Je hebt er pas last van als het te laat is, maar dan kan je er vaak niks meer aan doen.”

VPN

Er wordt steeds meer geadverteerd voor de dienst VPN, Virtueel Particulier Netwerk. Op deze manier zou men veiliger gebruik moeten kunnen maken van openbare wifi-netwerken. Van der Meer legt uit hoe VPN werkt: “Met een openbaar wifinetwerk zweven je gegevens een beetje rond, maar met VPN zijn die gegevens versleuteld. Dan gaat het eerst via een soort tunnel naar een server in het buitenland en daarna pas naar het normale internet.” Toch is het volgens van der Meer niet veilig: “Het punt is dat je niet weet wat er gebeurt wanneer de gegevens aan het einde van die tunnel zijn. Er blijkt dus dat veel VPN’s in handen zijn van Chinese partijen. Dus is het dan veiliger om je gegevens bij de Chinezen in handen te hebben of gewoon in de lucht te laten hangen?”

Gevaar

Mensen denken weleens dat ze niks te verbergen hebben, maar dat ligt toch een beetje anders. Buiten dat hackers makkelijk toegang hebben tot bijvoorbeeld jouw Facebook, kunnen ze nog veel meer met je gegevens. De Winter legt uit wat het probleem is: “Er kunnen dingen met gegevens gebeuren waar je geen regie over hebt. Je gedrag kan in een hokje worden geplaatst, waardoor bedrijven je opeens anders behandelen.”

Bits of Freedom erkent het gevaar wat De winter noemt. Esther Crabbendam, campaigner bij Bits of Freedom vertelt: “Als je jong bent, ben je bijvoorbeeld bezig om je seksualiteit te ontdekken. Je bent op internet aan het googelen en besteld misschien wat producten. Het kan zo zijn dat je op basis daarvan in een soort profiel komt van een marketingbureau. Zij kunnen jou in een bepaald hokje indelen en bepaalde soort advertenties sturen. “Of in het ergste geval zijn je seksuele voorkeuren bekend bij bepaalde landen en mag je op basis daarvan het land niet binnen”, claimt Crabbendam.

Het lijkt dus duidelijk dat je voorzichtig om moet gaan met je onlinegegevens, maar zijn jongeren hier wel bewust mee bezig? Verschillende jongeren vertellen wat zij doen om hun gegevens te beschermen. Ook nemen zij een kijkje op de website: www.haveibeenpwnd.com. Luister hieronder het audiofragment.

Verantwoordelijkheid

Crabbenam snapt dat de meeste jongeren er niet veel mee bezig zijn. “De drempel ligt best hoog om je er echt goed in te verdiepen. Wij, bij Bits of Freedom, vinden dat we niet moeten zeggen dat je als individu verantwoordelijk bent om dit beter te regelen. In de samenleving zouden er bepaalde regels moeten zijn waar bedrijven zich aan moeten houden. De verantwoordelijkheid ligt dan meer bij de bedrijven en de overheid en niet bij jou als individuele gebruiker.”

Mocht je als gebruiker nu toch willen weten hoe je het beste je gegevens kan beschermen? Bekijk hieronder de tool en klik op de plusjes om meer te weten te komen.