8 maart 2020, ook wel bekend als de internationale vrouwendag. In Madrid wordt deze dag gevierd en beleefd als een feestdag.  Maar er galmen ook protestgeluiden door de binnenstad binnenstad vullen wegens ongelijke behandeling en seksuele intimidatie.  In hoeverre zijn de Spaanse vrouwen gemancipeerd? 

“Feminisme zal altijd nodig zijn”

9.45: Een aantal vrouwen staan op het callaoplein bij elkaar om zich voor te bereiden op de demonstratie. Marta Pascual helpt met de organisatie van de demonstratie. Ze haalt stokken en paarse hesjes van de organisatie uit haar fietstas. De stokken legt ze in het midden van het plein, zodat vrouwen deze kunnen gebruiken om hun spandoeken aan hun fiets te plakken. De hesjes geeft ze aan een vrouw. Zij verkoopt ze aan demonstranten voor 12 euro per stuk. Naast de verkoopster staat een vrouw met 20 euro in haar hand en vertelt dat ze graag een hesje wilt hebben.
10.00: Vrouwen beginnen op het plein te verzamelen en geven elkaar een knuffel als ze elkaar begroeten. Ze plakken spandoeken aan hun fietsen, doen paarse bloemenkettingen om hun stuur en tekenen op elkaars gezicht met een paarse make-upstift.
11.00: Pascual roept de vrouwen bij elkaar en spreekt ze toe. Daarna zet ze muziek aan en danst iedereen samen op een lied dat speciaal voor internationale vrouwendag gemaakt is. Daarna pakken ze hun fiets en gaan ze fietsend de stad in.
Pascual vertelt waarom feminisme nog steeds belangrijk is in Spanje: “Feminisme is altijd nodig. We leven in Spanje, een westers land, maar de samenleving is nog steeds patriarchaal. Vrouwen formeel wel gelijk, maar in praktijk nog niet. Vrouwen verdienen minder, hebben minder bestuursfuncties en er is nog steeds geweld tegen vrouwen.” Volgens haar zijn tegendemonstranten onzeker: “Ze zijn bang dat ze hun privileges verliezen en demonstreren daarom tegen het feminisme.”
Ook wordt er opgekomen voor vrouwenrechten in Latijns-Amerika. “We voelen ons verbonden met ze, want we hebben ongeveer dezelfde cultuur, spreken dezelfde taal en veel mensen hier komen uit Latijns-Amerika. Het is erg belangrijk dat we voor ze opkomen, want daar wordt veel geweld tegen vrouwen gebruikt.”

Gelijkheid of superioriteit?

Over de emancipatie van vrouwen heerst er polarisatie in Spanje. De feministen komen tegenover de traditionele vrouwen en mannen te staan.

Women of the World is een organisatie die strijdt tegen het hedendaagse feminisme. Zij zijn van mening dat het niet meer om gelijkheid gaat, maar om superioriteit van de vrouw. Luister hieronder naar het interview met de woordvoerder Miriam Gómez.

Rondom de internationale vrouwendag demonstreren beide groepen. Vorig jaar demonstreerde ook Women of the World door de straten van Madrid. Dit was echter moeilijk voor de deelnemers in verband met hun kinderen die zij meenamen.  Hierdoor koos de organisatie dit jaar om op een vaste plek te demonstreren. Bekijk hieronder de foto’s om te zien hoe de demonstratie verliep.

De demonstratie van de feministen begon op zaterdagavond om negen uur in de vorm van een luidruchtige mars. De groep bestond uit een paar honderd vrouwen die slogans riepen en geluid maakten met pannen en andere objecten. Er werden speeches gehouden en gedanst. Zie hieronder hoe de demonstratie verliep.

“Ik wil juist thuisblijven voor mijn kinderen”

Volgens women of the world zijn mannen en vrouwen nu al gelijk. Daarom heeft de organisatie een dag voor internationale vrouwendag een demonstratie tegen feministen georganiseerd. Bij de demonstratie zijn zowel mannen als vrouwen, allemaal met hun eigen reden.
Vrouwen zouden al dezelfde rechten hebben als mannen, vertelt student Pablo: “Mannen en vrouwen zijn gelijk en dat moeten we behouden. Ik ben hier om op te komen voor mannen en vrouwen.” Ook Maria is het daar mee eens: “Vandaag de dag is veel gelijk. Vrouwen werken, vrouwen studeren. Ik ben huismoeder, omdat ik thuis bij mijn kinderen wil blijven. Ik heb het recht om daarvoor te kiezen.”
Ook zijn demonstranten bang voor discriminatie tegen mannen vertelt Maria: “Het is heel belangrijk dat vrouwen voor hun rechten opkomen, maar dat kan niet betekenen dat mannen minder rechten hebben. Je kan een man niet zien als verkrachter, alleen omdat hij man is.” Inez staat naast haar en demonstreert daarom ook tegen feminisme: “We hebben ook mannen, vaders en zonen. We willen niet dat ze onterecht beschuldigd worden van geweld. Er zijn veel mannen die daaronder lijden. We willen de rechten van onze zonen beschermen. We willen gelijkheid voor mannen en vrouwen.”
Carlos is met zijn kind bij de demonstratie. Ondanks dat ertegen gedemonstreerd wordt, heeft hij zich nog nooit gediscrimineerd gevoeld omdat hij een man was. “Ik ben hier omdat ik het eens ben met het standpunt en ik denk dat vrouwen hier niet alleen in staan. We staan hier samen als mannen en vrouwen en samen kunnen we meer bereiken.”

Spaanse vrouwen kiezen eerder voor een carrière dan het huwelijksbootje

In 2019 is de gemiddelde leeftijd voor vrouwen om te gaan trouwen 35 jaar. Samar Khalif is een relatietherapeut in Madrid en ziet veel verschillende stelletjes komen en gaan. Ze vragen Samar om advies. “Vaak willen ze wel trouwen, in hun hart, maar twijfelen ze of hun relatie wel stand zal houden.”

Spaanse vrouwen als muze voor restaurant La Carlota

De chefs van La Carlota maken gerechten die een ode brengen aan de vrouw. Van burgers met grote frieten tot verfijnde smaken in de sushi. ” Over alles is nagedacht, zelfs over de borden.” Victoria Sorondo vertelt meer over het concept en hoe de vrouw in dit Madrileense restaurant de hoofdrol speelt.

Vrouwenemancipatie door de jaren heen

Na de Franco-tijd is er veel gedaan aan emancipatie van vrouwen. In deze tijdlijn is te zien wanneer vrouwen in Spanje welke rechten kregen.

Street art in Madrid

Madrid is een artistieke, kleurrijke stad, door de verschillende grafittiwerken en streetart verspreidt over de hele stad. In dit overzicht zie je drie verschillende street art werken voorbij komen.