Ook in Duitsland verspreidt het coronavirus zich als een lopend vuurtje. Er zijn op het moment van schrijven 16290 besmettingen. Op 14 maart werd al besloten dat verschillende steden zoals Berlijn en Keulen alle clubs, cafés, bioscopen, theaters en concertzalen per direct moesten sluiten. Volgens Lutz Leichsenring, Clubcommission Berlin, is de coronacrisis voor de Berlijnse clubcultuur ‘de grootste uitdaging ooit’.

Toch is er in Duitsland geen totale ‘lock-down’ zoals in Frankrijk, Spanje of Italië, maar een ‘verlangzaming van het sociale leven’. Door het systeem van deelstaten in Duitsland bepalen veel steden en besturen zelf welke maatregelen ze nemen tegen het virus.

Een op de zes besmet in clubs  

Aangezien het bevestigde coronagevallen in Berlijn blijft stijgen, hebben stadambtenaren maatregelen voorgesteld om het virus te vertragen. Na een onderzoek bleek dat 42 van de 283 besmetten personen onlangs in verschillende nachtclubs zijn geweest. Het Berlijnse stadsbestuur aarzelde niet en kondigde een verbod aan op bijeenkomsten en feestjes van meer dan 50 mensen.  

In een interview met RBB-televisie vertelde Dilek Kalayci, minister van volksgezondheid, zorg en gelijkheid en lid van de sociale democratische partij (SPD):”het feesten is over voor nu, het is vrij duidelijk dat dit een drastische stap is maar het is ook noodzakelijk vanwege de situatie, een op de zes mensen raakte besmet in een club.”

Tot 19 april zijn in Duitsland alleen winkels geopend met basisbehoeften. Dit zijn bijvoorbeeld supermarkten, apotheken en tankstations maar ook bouwmarkten. Horecagelegenheden en amusementslocaties zijn minimaal tot april de negentiende gesloten. Clubs, die het al erg moeilijk hebben in de hoofdstad van Duitsland, zijn de dupe van de maatregelen rondom het coronavirus.

Enorme bedreiging

Het is in Berlijn goed te merken dat het nachtleven in deze periode geen rol meer speelt. Hans Dauw is in Nederland geboren, maar naar Berlijn verhuisd voor de undergroundscene, hij vertelt: “Berlijn is op dit moment niet zoveel aan. Iedereen zit zoveel mogelijk thuis. Clubs, barretjes en dat soort dingen zijn allemaal dicht.” Het coronavirus lijkt op geen slechter moment te kunnen komen voor de Berlijnse clubs, aangezien het al een flinke periode strijdt tegen het ‘clubsterben’.  “Wat het met het clubsterben gaat doen, geen idee. Het heeft uiteraard te maken met wat voor maatregelen de Duitse overheid gaat doen”, vertelt Hans, “ze kunnen net als in Frankrijk bijvoorbeeld de huren gaan bevriezen.”

Directeur Florian Winkler-Ohm van homoclub SchwuZ  vertelt tegen The Local.de: “Dit is een existentiële bedreiging voor ons. Op dit moment lijkt het erop dat we vier tot vijf weken door kunnen gaan met de hoeveelheid geld die ons ter beschikking staat, maar daarna is het zeker voorbij.” Op dit moment zijn clubs als SchwuZ in afwachting van wat de clubcommissie kan regelen met de gemeente.

Lutz Leichsenring van de clubcommissie zegt in een interview met AFP: “We hebben nog nooit zo’n grote bedreiging gehad voor de culturele scene”, vertelt Leichsenring, “het is mogelijk dat tegen het einde van deze crisis een groot deel van deze cultuur, waar Berlijn beroemd om is en waar mensen zich goed bij voelen in Berlijn, zal verdwijnen.”

‘’The Berlin Club Culture is facing its biggest challenge in history’’          

                                                                   Lutz Leichsenring, Clubcommission Berlin

Clubsterben

De kans op overleven voor clubs in Berlijn lijkt steeds kleiner te worden. In de laatste tien jaar zijn al een derde van de clubs in de stad gesloten. De grootste reden: de enorme stijging van huurprijzen. Maar er is inmiddels een grotere uitdaging in zicht: de coronacrisis. Doordat clubs sinds 14 maart de deuren abrupt moesten sluiten wordt de overlevingskans van deze uitgaansgelegenheden steeds kleiner: inkomsten verdwijnen terwijl salarissen van werknemers betaald moeten worden.

 Unitedwestream.berlin

Clubcommission Berlin doet er alles aan om de clubs in Berlijn te helpen. Lutz Leichsenring, woordvoerder van Clubcommission: ‘’Dit is de grootste crisis in de Berlijnse muziekcultuur sinds de Tweede Wereldoorlog. Nu hebben creatieve gemeenschappen wereldwijd solidariteit nodig om deze moeilijke en onvoorspelbare situatie te overleven’’. Ze zijn inmiddels een inzamelingsactie gestart samen met ARTE Concert: het gezamenlijke streamingplatform unitedwestream.berlin. Op deze site streamen dagelijks verschillende Berlijnse clubs een programma van een aantal uur. Naast een live uitzending van dj-sets, livemuziek en optredens, biedt het platform ook lezingen, lezingen en films over onderwerpen over clubcultuur. Bezoekers van het platform kunnen geld doneren aan hun favoriete club.

United We Stream
Bron: Instagram

‘The Berlin Club Culture is facing it´s biggest challenge in history. On Friday, the 13th of March, the whole of Berlin´s night life was officially shut down to prevent the spreading of the Corona Virus. Therefore, about 9000 employees, as well as tens of thousands of artists are without work and wages and the many places that give Berlin part of it´s identity face their ruin.

As a reaction to closing all Berlin Clubs and the rest of the world being in quarantine, Berlin declares it´s support and solidarity by getting the biggest digital club to your home.’                                                  

                                                                                          Bron: unitedwestream.berlin

Andere hulp

Clubs in Berlijn kunnen ook in deze moeilijke tijden gratis leningen aanschaffen bij verschillende Duitse banken. Peter Altmaier, minister van Economie en Energie, heeft Der Spiegel laten weten dat de Bondsregering een goedgevulde schatkist heeft en er alles aan gaat doen om faillissementen te voorkomen. Altmaier: ”Ik neem aan dat we minimaal de maanden april en mei rekening moeten houden met de coronacrisis. Het is een kwestie van geduld.”

Ondernemers en bedrijven kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van werktijdverkorting. De werkgever ontvangt dan tijdelijk WW-uitkeringen voor werknemers. Ook worden er leningen aangeboden zonder rentepercentage.

Het Berlijns bestuur besloot op zaterdag 14 maart onmiddellijk alle bars, nachtclubs, danszalen, goksalons en bordelen te sluiten – een bevel dat een dag eerder werd aangekocht, werd opeens met drie dagen vooruitgeschoven. Een abrupt einde voor het Berlijnse nachtleven, samen met het ‘clubsterben’ is dit weer een nederlaag voor de clubcultuur in de Duitse hoofdstad.  Al voor een lange tijd is de clubcultuur het hart van de Duitse stad, Berlijn. Met de 280 dans en-nachtlocaties draagt de clubcultuur jaarlijks ongeveer 1.681.223 euro bij aan de lokale economie en ze bieden werk aan meer dan 10.000 mensen.  

Zie ook: Corona in Berlijn: vijf besmettingen en school dicht

Check ook onze site: https://esmeevandenheuvel.wixsite.com/website

Tool data coronagevallen Berlijn: