Wie vannacht naar de maan kijkt, ziet de grootste supermaan van dit jaar. “De omstandigheden zijn perfect, dus men moet haar makkelijk kunnen zien,” vertelt Ton Spaninks, eigenaar van Sterrenwacht de Tiendesprong in Tilburg.

Door Tijmen Schauwaert

TILBURG – Het is dezelfde maan als gewoonlijk, maar vannacht lijkt ze groter. “Dat komt omdat de maan dan dicht bij de aarde staat,” legt Spaninks uit. Hij bezit een observatorium en weet daarom veel van sterren en andere hemellichamen. “Als de supermaan tegelijkertijd een volle maan is, ziet ze er nóg groter uit. Meestal is er sprake van die combinatie. Vannacht ook.”

Wekker zetten?

Het is niet nodig om je wekker ’s nachts te zetten zodat je naar de maan kan kijken. Spaninks: “Vanavond om een uur of elf is de supermaan ook al te zien. Bij een maansverduistering is het echter wél nodig om op het exacte moment een kijkje te nemen. Die duren altijd een stuk korter.”

Twee factoren

De supermaan is vannacht goed te zien dankzij een heldere hemel. “Die helderheid merk je overdag al,” zegt Spaninks. Twee factoren hebben deze helderheid veroorzaakt. “Ten eerste hebben we te maken met een langdurige oostenwind die de lucht droog maakt. Ten tweede merk je een duidelijke afname in vliegverkeer vanwege het coronavirus. Normaal gesproken veroorzaken vliegtuigen een soort wolkenwaas. Als ik nu ‘s ochtends door mijn raam kijk, zie ik een strakblauwe lucht.”

Vanwege deze gunstige omstandigheden is ook planeet Venus te zien. Zij ziet eruit als een zeer felle ster in het zuidwesten.

Infographic:

Loading...

Loading…