Bron beeld: People vector created by freepik – www.freepik.com

Verpleegkundigen zijn al weken keihard aan het werk door het coronavirus. Vandaag, op Wereldgezondheidsdag, krijgen zij extra steun, het thema is namelijk ‘Jaar van de verpleegkundige’. Maar is er genoeg steun?

Net als elk jaar op 7 april, de dag dat de World Health Organization (WHO) is opgericht, krijgt de zorg een extra beetje aandacht. Het plan dat de dag dit jaar zou draaien om verpleeg- en verloskundigen stond al vast voordat het coronavirus zich over de wereld verspreidde. Maar door de nieuwe situatie, krijgt de dag toch een andere lading dan verwacht, aldus Michel van Erp, woordvoerder van NU’91, een beroepsorganisatie voor de zorg.

Verschillende acties

“Door het virus is er wereldwijd al extra aandacht voor het verzorgend personeel.” Afgelopen weken werden al verschillende acties opgezet om de zorg te steunen. Zoals de oproep om witte stof met een rood hart op te hangen, met de hashtag #mijnhartvoordezorg.

Ook werden er spandoeken opgehangen en boodschappen op straat geschreven met stoepkrijt.

Vandaag organiseert de FNV de actie #inhetwitvoordezorg. Bij deze actie is het de bedoeling dat je witte kleding aantrekt en daarvan een selfie plaats op sociale media. Op deze manier kan iedereen laten zien dat hij achter het zorgpersoneel staat.

“Alle steun die het zorgpersoneel krijgt is fantastisch en het is goed om te zien hoe iedereen meeleeft”, zegt Van Erp. “Maar dat ze zoveel steun krijgen, is dat zo? Het zorgpersoneel moet blijven roepen dat iedereen zich aan de regels moet houden en zoveel mogelijk binnen moet blijven. Anders wordt het personeel daar de dupe van. Daarnaast zijn er nog steeds te weinig beschermende middelen.” Zorgpersoneel kon tot begin april melding maken bij NU’91 van tekorten.

“Er is nu wel extra steun voor de zorg, maar de zorg is altijd belangrijk. Nu is daar geen discussie over, voor iedereen wordt dat duidelijk.” Afgelopen november nog staakte ziekenhuispersoneel voor een lagere werkdruk en een hoger loon. “Deze mensen hebben altijd moeten knokken. Het is een beroepsgroep die altijd doorgaat. Dat zie je nu ook: oud-verpleegkundigen springen weer bij. Door het coronavirus zijn we ons goed bewust geworden van het belang van goede zorg, hier moeten dus ook in de toekomst lessen uit gehaald worden.”

Steun uitspreken

De gemiddelde burger kan zijn steun uitspreken voor de zorg, zoals vandaag op Wereldgezondheidsdag, en zich aan de regels houden, maar volgens Van Erp moeten de politiek en werkgevers nu stappen gaan zetten. “Dat had eigenlijk gisteren al gemoeten.” Ook de WHO roept vandaag overheden op meer te investeren in de zorg. “Ons gevecht tegen COVID-19 heeft nog eens laten zien hoe fundamenteel de verpleegkunde is voor de maatschappij en voor ons allemaal”, laat Europees directeur van de WHO weten in een bericht dat de organisatie naar buiten bracht vandaag. “Het is de hoogste tijd dat verpleegkundigen de erkenning krijgen die ze verdienen.”