Het is een veelbesproken onderwerp in de nieuwsmedia: mensen die vastzitten in het buitenland. Sinds we spreken over het coronavirus als een pandemie keren een hoop mensen terug naar het thuisland. Toch zijn er studenten die in het buitenland blijven voor hun minor of stage. Drie studenten aan het woord.

Nikita Konincks (18) op stage in Fuengirola, Spanje

Tekst loopt door onder de foto’s

Nikita begon eind februari aan haar stage in Málaga, die tot 17 juli duurt. Ze had niet voorzien dat ze zo lang thuis zou werken. De Spaanse regering kondigde op 14 maart de noodtoestand af. “Als je gaat werken kun je gecontroleerd worden, dan moet je papieren hebben”, vertelt Nikita. Maar wat zijn de consequenties? “Je kan boetes krijgen van minimaal zeshonderd euro, maar ook boetes van nog hoger bedrag.” Die boetes kunnen oplopen tot wel  600.000 euro, meldt krant The Olive Press.

Nikita kreeg al snel het advies van school om naar huis te komen. Ze wilde toch graag blijven. “Het mocht en ik spreek veel met mijn begeleider vanuit school.” Ondertussen zit ze al bijna een maand binnen in isolatie. “Ik moet veertig uur per week werken en ik ga alleen naar buiten voor boodschappen. Nu lees ik heel veel.” Dat de verveling echt toe kan slaan komt tot uiting in Nikita’s haar: die heeft ze ondertussen gebleekt. “Ik heb geen spijt van mijn keuze om in Spanje te blijven, ik kijk hier al twee jaar naar uit en het is uiteindelijk gewoon gelukt. Ook heb ik mijn appartement vooruit betaald. Het maakt niet uit waar je bent, overal moet je binnenblijven. Wel heb ik er mentaal een beetje moeite mee: dat sociaal contact mis ik wel.”

Mats Visser (21) afstuderend in Oulu, Finland

Tekst loopt door onder de foto’s

Mats studeert in zowel Nederland als in Finland International Business. Sinds augustus studeert hij dat aan Oulu University of Applied Sciences (OAMK). Het is de bedoeling dat hij in mei terugkeert, maar hij zal zijn studie in gekke omstandigheden afronden. Toch lijkt het wel mee te vallen: “Hier is minder stress dan in Nederland. In Helsinki zijn er veel maatregelen genomen, de stad is op slot. Daar zijn tweeduizend besmettingen en 27 doden.” In de rest van het land zijn er minder gevolgen. Mats woont een stuk noordelijker dan Helsinki, in een stad met tweehonderdduizend inwoners, net wat minder dan Eindhoven. In Finland wonen minder mensen per vierkante kilometer dan in Nederland.

“Hier werd niet gehamsterd en Finnen zijn eigenlijk niet zo van het sociale contact. Dus hier is het veiliger dan in Nederland, dat zei mijn coördinator ook. Ik heb geen moeite met het thuiszitten. Ik woon in een gebouw voor internationals met een capaciteit van 180 mensen, we zijn overgebleven met dertig personen”, legt Mats uit. Vooralsnog gaat Mats aan de thuisstudie. Ook kan hij nog iets drinken met zijn internationale studiegenoten in hun kamers.

Emma Gobes (21) op stage in Rotorua, Nieuw Zeeland

Tekst loopt door onder de foto

Emma. Foto: eigen bezit Emma Gobes

Emma loopt stage bij een instituut waar ze onderzoek doet naar de afbreekbaarheid van bio-plastic. “Ik hoor dit onderzoek op verschillende plekken te doen in Nieuw-Zeeland, dus dan moet ik ook reizen. Dat gaat nu nog niet. Ook is een lab wel handig, maar nu moet ik thuiswerken en tref ik veel voorbereidingen voor het onderzoek”, legt Emma uit. “Vandaag zitten we precies twee weken in lockdown. Die duurt vier weken en deze week krijgen we te horen hoe het nu verder gaat. Ik mag alleen naar buiten voor boodschappen, om naar de apotheek te gaan en voor een blokkie om. Verder ben ik veel aan het Netflixen.” Gelukkig is Emma niet volledig alleen: ze huurt een kamer in een huis van een ouder stel.

“Ik ben niet teruggegaan omdat de school advies gaf om te vertrekken toen het allemaal in Nieuw-Zeeland wel meeviel. Daarom bleef ik, als ik nu terug zou gaan heb ik studievertraging.” Wat ook meespeelt: “Dan ben je hier eindelijk, en dan moet je na een maand al weg, no way! De tickets waren duur, het is lastig om terug te komen en hier is het waarschijnlijk veiliger dan in Europa.”