In de serie Time-out spreek ik met (top)sporters die hun sport vanwege het coronavirus niet meer kunnen beoefenen of hier hinder van ondervinden. Met hen heb ik het over hun tijdsbesteding, fitheid en de financiële gevolgen van de coronacrisis. Deze keer spreek ik met Jessica Lokhorst (foto) en Thomas Reijgersberg, korfballers van het Delftse Fortuna/Delta Logistiek.

Eigenlijk zouden ze zondag in Ahoy zijn, waar de finale van de Korfbal League plaats zou vinden. Maar in plaats van met hun club Fortuna/Delta Logistiek de finale te spelen, zitten de korfballers Jessica Lokhorst en Thomas Reijgersberg vanwege de coronacrisis allebei thuis in het zonnetje.

“Gelukkig staat er een nieuw seizoen van La casa de papel op Netflix. Verder puzzel ik wat af en ben ik sinds kort bezig met een tekenboek voor volwassenen”, lacht Lokhorst. Ze moet iets om zichzelf te vermaken ten tijde van de coronacrisis. Als speler van het Delftse Fortuna streed ze de afgelopen weken vol om de titel in de Korfbal League, maar een spannende ontknoping van de competitie lijkt er dit jaar niet in te zitten. “Enorm balen. Ik mis het korfbal enorm. Nu besef ik pas waarom ik altijd aan teamsport heb gedaan.”

Het is inmiddels drie weken geleden dat Lokhorst samen met haar ploeggenoten traint. Vanwege het coronavirus mogen de spelers niet in grote groepen trainen, waardoor de spelers zichzelf fit moeten houden. “Ik loop wel hard en doe andere oefeningen om op kracht te blijven, maar je kunt niet zomaar even op een paaltje gooien of iets dergelijks. Ik merk dat ik het balgevoel verlies”, vertelt Reijgersberg. Stiekem ziet hij ook wel voordelen aan de hele situatie. “Ik ben nu veel met mijn vrouw en jonge dochtertje samen, dus dat is wel weer mooi. Maar het moet niet te lang duren, dan word ik gillend gek.”

Challenges
Om toch met elkaar in contact te blijven en het teamgevoel levendig te houden, organiseert Fortuna iedere week een videocall voor de spelers van het eerste team. Daarnaast houden de korfballers van wat grappige challenges onderling. “We dagen elkaar uit met een bepaalde sportoefening. Dat is een leuke manier om fit te blijven”, vertelt Lokhorst. Om die fitheid te behouden, heeft Lokhorst nog iets anders bedacht. “Ik doe bijna iedere dag de shuttle run test, gewoon op straat. Ik zet pylonen neer, doe de muziek aan en daag mezelf uit om het iedere keer weer langer vol te houden.”

A-status
Dankzij haar zogeheten ‘A-status’, een status die ze vanwege haar plaats in de selectie van het Nederlands Team heeft, hoeft Lokhorst zich financieel voorlopig nog geen zorgen te maken. Vanwege de A-status krijgt ze betaald vanuit het NOC*NSF. Waar verschillende sporters al een deel van hun salaris moesten inleveren, is dat bij het korfbal dus niet het geval. “Gelukkig maar, al is dat ook geen optie. Het is namelijk zo geregeld dat ik naast die verdiensten een beperkt bedrag bij mag verdienen. Dus ik maak me daar niet zo’n zorgen om. Ik moet ook gewoon mijn huur betalen”, is Lokhorst eerlijk. Reijgersberg hoeft zich met een fulltime baan ook geen zorgen te maken. “Het is wel fijn dat dat gewoon doorgaat. Zo blijf je toch bezig.”

Ontknoping
Desondanks worden het voor Reijgersberg en Lokhorst spannende dagen, want binnenkort beslist de korfbalbond over het wel of niet vervolgen van de Korfbal League. Reijgersberg heeft er een hard hoofd in dat er nog dit jaar een finale in Ahoy wordt gespeeld. “Ik zie dat niet gebeuren. Spelen zonder publiek is voor mij sowieso geen optie, zeker niet in Ahoy. Dan mag het seizoen van mij klaar zijn.” Lokhorst verwacht ook geen snelle oplossing, maar wil vooral weer de zaal in om te trainen met haar ploeggenoten: “Al is het maar één keertje om te trainen. Hopelijk krijgen we daar binnenkort groen licht voor.”