Het coronavirus breekt uit in Nederland en ook studenten zijn niet veilig voor het virus. En waar in Tilburg kan je veel studenten op één plek vinden? Talent Square. Nergens in Tilburg zitten zoveel studenten hutjemutje in één flat als in deze. Internationale studenten delen een keuken en woonkamer met anderen, Nederlandse studenten wonen op zichzelf in een studio. Veel van hen gaan terug naar hun ouders of hun thuisland. Maar er zijn ook studenten die niet weg kunnen uit Talent Square en zij zullen om moeten gaan met de gevolgen van het virus.

Eén van hen is Farah Maham uit Pakistan. Farah werkt aan haar PHD aan de Universiteit van Tilburg en durft niet naar Pakistan te gaan. Ze zit dus vast in Nederland. ‘’Ik ben bang dat ik besmet raak tijdens de reis en mijn familie op die manier ook besmet. Er zijn in Pakistan nog niet zoveel mensen besmet, ongeveer vierduizend. Er zijn nu ongeveer vijftig sterfgevallen. Ik wil het niet allemaal erger maken, dus ik zit hier nu, in thuisisolatie.’’
Ook Dariyan, student International Business Administration, zit vast in Nederland: ‘’Mijn ouders werken in Cyprus, we komen eigenlijk uit Bulgarije. Ik zou terug kunnen naar Cyprus, maar ik heb daar geen verblijfsvergunning en ik kan daar niet langer dan drie maanden verblijven. Als de grenzen zouden sluiten, ben ik de pineut. Natuurlijk mis ik mijn ouders en zij mij, maar ik besef wel dat dit virus groter is dan dat en ik blijf geduldig in Nederland tot alles veilig is en we elkaar weer kunnen zien.’’

Er zijn ook studenten die zo snel mogelijk terug naar hun thuisland gingen, zoals Giandrick, student Recht & Technologie: ‘’Toen de eerste patiënt in Nederland besmet raakte, op 27 februari, ben ik meteen terug naar mijn ouders in Aruba gevlogen. Nederlandse mensen bleven maar zeggen dat het gewoon griep was, maar aangezien China in complete lockdown was geloofde ik daar niks van. Ik word al heel ziek van griep of verkoudheid, laat staan van een compleet virus. Lessen volg ik nu online. Dat is niet altijd makkelijk, maar ook in Tilburg had ik de lessen online moeten volgen.’’
Niet alle studenten trokken zo vroeg weg. Victoria, die 14 maart op vakantie ging naar haar thuisland Bulgarije, besloot daar maar te blijven. ‘’Ik ben een buitenlandse student en ik ben bang dat ik in Nederland geen goede medische zorg kan krijgen. Ook was ik bang dat ik niet meer aan medicijnen zou kunnen komen. Ik ben uiteindelijk niet echt blij met mijn beslissing. Mijn schoolboeken en persoonlijke spullen liggen nog in Tilburg en nu moet ik het maar doen met wat ik heb.’’

Maar niet alleen internationale studenten vertrekken. Ook sommige Nederlandse studenten gaan weg uit de flat, waaronder Floris en Sam. Floris: ‘’Ik was in Heerenveen bij een vriendin toen de pleuris uitbrak. Ik dacht ja, waarom blijf ik niet gewoon hier, en dat heb ik toen gedaan. Nu zit ik daar al bijna een maand vast. Ik baal wel hoor, maar ik snap dat dit een bijzondere situatie is.’’ Dat geldt ook voor Sam, die naar haar ouders in Venlo is gegaan. ‘’Ik had echt geen zin om in mijn eentje gaar te koken in mijn studio en ik voelde me onveilig in Brabant, dus ik ben naar mijn ouders gegaan. Ik kan in Talent Square ook nergens buiten zitten en ik vind het gebouw niet hygiënisch. Thuis weet ik gewoon dat alles schoon is, ik voel me hier prettiger.’’ Sam en Floris zijn wel van plan om nog terug te komen na het virus en betalen dus ook nog steeds huur. Floris: ‘’Ja, natuurlijk is het kut dat ik nog huur betaal, maar ik gebruik natuurlijk geen water en licht meer, dus ik hoop dat ik wat terugkrijg bij mijn eindafrekening.’’