Waar veel mensen normaliter kunnen thuiswerken, is er een beroepsgroep die hard wordt getroffen: de kunstsector. Muzikanten, dichters, dansers: mensen die een publiek en een podium nodig hebben. Bij een studie in de kunstsector moet je niet allen studeren, maar ook veel repeteren. Of denk aan animators die nu thuis een setting moeten bouwen, waar normaal de school of het atelier genoeg plek biedt. We spraken met een aantal jonge creatievelingen.

Waar ze normaal gesproken aan haar stage zou werken, zit Elianne van Elderen (22) thuis. De student Creative Writing aan de ArtEZ in Arnhem mocht een maakstage doen: iets wat slechts een student mag in het jaar bij haar studie. “Dan krijg je geld van de opleiding en ik zou een expositie maken. Dat wordt nu even anders.” Elianne schrijft veel gedichten die ze op creatieve wijze uitvoert. Vaak maakt ze grote installaties. Ook draagt ze weleens haar poëzie op. “Vanavond ga ik live op Instagram, heel spannend! En op vrijdag ga ik ‘optreden’ bij Pakhuis de Zwijger, maar dan dus online.” En hoe zit het met de expositie? “We gaan een brievenbusexpositie maken en dan kan je een pakketje bestellen. Op die manier kan je de expositie zelf opzetten. Alles wordt héél klein.”

Tekst loopt door onder de foto

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Elianne van Elderen (@vervlogen) op

Foto ter illustratie: een voorbeeld van Eliannes werk vóór de coronacrisis.

Repeteren zonder band

Gitarist Rik Jasker (20) zit op het conservatorium in Utrecht. Dat is een opleiding waar veel repeteren bij komt kijken. “Ik kan niet naar school en dat is heel zuur. Driekwart van mijn lessen is practicum en daarvoor heb je apparatuur en software nodig die niet elke student heeft. Gelukkig heb ik wel het een en ander en ben ik momenteel bij mijn ouders, waar ik gewoon mijn gang kan gaan. Maar sommige studenten hebben een hele kleine kamer en als je trompet speelt, maak je al snel te veel herrie.” Het is trouwens niet alleen zuur: Rik verdient wel een zakcentje door gitaarles te geven via Skype. Verder heeft hij tijd om gitaarstukken te spelen die normaal niet relevant zijn voor zijn opleiding.

Jarno Dreschler (18) is een toetsenist in opleiding aan de ArtEZ. Normaal krijgt hij in de week vier uur bandles, iets wat nu anders eraan toegaat. “Ik krijg nu bladmuziek en dat moet ik dan spelen en opsturen. De docenten geven normaal feedback op hoe je de akkoorden en noten oppakt en op je houding. Via mp3 klinkt het niet echt werkbaar, maar ik probeer positief te blijven: het scheelt reistijd en het is mooi weer.”

Zes vierkante meter over

Eliza Palm (21) zit in een wat andere positie: zij kan wel thuis alles maken, maar dat gaat ten koste van haar studentenkamer. “Ik studeer nu illustratie en animatie aan de AKV|St. Joost. Nu zit ik in een project dat visual journalism heet. We moeten verhalen rond de Eerste Wereldoorlog vertellen. Ik maak een stopmotion over een soldaat in het ziekenhuis en de psychische gevolgen. De installatie van ongeveer 8 m2 staat op mijn studentenkamer van 14 m2. Ik kan niks veranderen, want een opname duurt een aantal dagen.” Niet ideaal, maar het lukt wel.

Filmen tijdens het dansen

Dansstudent Suus Scheepstra (23) baalt enorm dat ze school moet missen. “Ik mis de ruimte en mijn  medestudenten, want van hen leer ik veel. In een keer ben je alleen en dat vraagt veel discipline, ik kan ook mijn laptop aanzetten en gaan zitten. Niet de bedoeling, het vraagt veel doorzettingsvermogen!” De lessen volgt ze via Microsoft Teams. Niet ideaal, want soms kan de boel achterlopen. “Niet elke docent is even handig met computers en soms kan je niet alles zien. We willen altijd al het beste laten zien, maar dat is moeilijk.” Dan komt er ook nog bij kijken dat dansstudio’s spiegels hebben waar je kan zien of je op de goede weg bent. “Tja, ik heb wel een klein spiegeltje, maar dan kan de rest me niet echt zien. Dus ik film gewoon alles. Echt verschrikkelijk, want ik zit echt te cringen als ik het terugkijk.” Binnenkort heeft ze een toets waarin haar niveau wordt bepaald. Daarvoor neemt ze een solo-optreden op die ze gaat opsturen naar haar docenten.