Voor de meeste Nederlanders draait Pasen tegenwoordig om paaseieren zoeken en een brunch, maar voor een grote groep christenen heeft Pasen een veel diepere betekenis. Elk jaar viert men met Pasen dat Jezus Christus is opgestaan uit de dood. Dit wordt gevierd door gezellige diensten in de kerken. Helaas kunnen deze diensten dit jaar niet op de normale manier doorgaan wegens de coronacrisis, maar hier hebben veel kerken iets op bedacht.

Kerkengemeenschap CGKV in Nijmegen vindt het ontzettend belangrijk dat de kerk er alsnog kan zijn voor haar kerkgangers. “Hoewel mensen niet daadwerkelijk bij ons op bezoek kunnen komen, willen we toch graag iets voor hen betekenen,” vertelt Garrie Zwarts, Koster bij CGKV. “De diensten van CGKV worden opgenomen en op Youtube geplaatst. Het is eigenlijk precies hetzelfde als hoe we het normaal gesproken doen. Het enige verschil is dat onze pastoor nu elke dienst begint met het bespreken van de knutselopdrachten die hij de kinderen geeft. Hij vindt het belangrijk om hen in deze moeilijke tijden iets meer aandacht te geven.” Ook heeft de kerk een bellijst gemaakt, zodat mensen die nu alleen thuiszitten toch elke week een praatje kunnen maken met een andere kerkganger.

Daarnaast is CGKV, net als 1526 andere kerken in Nederland, aangesloten bij de website kerkdienstgemist.nl. Op deze website kun je live kerkdiensten uit het hele land bijwonen. Joost van Gelder, support en marketing engineer bij kerkdienstgemist.nl: “We hebben sinds de eerste maatregelen van het RIVM een hoop nieuwe aanmeldingen van kerken op onze website gekregen. Dat was in het begin nog best spannend, maar na een lange nacht werken, is het ons gelukt om de website helemaal klaar te maken voor de grote hoeveelheid livestreams.” Kerkdienstgemist.nl is in 2004 bedacht om mensen die niet in de gelegenheid zijn om naar de kerk te gaan, toch de kans te geven om de diensten bij te wonen. “Hoe vervelend de situatie op het moment ook is, wij zijn blij dat wij een hoop mensen kunnen helpen. We verwachten dat onze website aankomend Paasweekend de meeste bezoekers ooit gaat krijgen. We zijn erg benieuwd naar alle gezellige en bijzondere diensten die we gaan zien.”