EINDHOVEN/VELDHOVEN – Middenin de coronacrisis zijn speelgoedwinkels nog open. Zij zien de urgentie niet om te sluiten. “Speelgoed is net zoals de voeding ook een essentieel product”, aldus Koen Nolmans.

Hij is CEO en directeur van ToyChamp, een speelgoedwinkel in Eindhoven die nog open is. Maar waarom zijn speelgoedwinkels in deze crisistijd nog open? “Mensen moeten eten, maar ze moeten zich ook bezig kunnen houden. Kinderen zijn nu thuis en de ouders hebben de nood voor speelgoed”, vertelt Nolmans. En zolang van de overheid de winkel niet dicht moet, ziet hij geen reden tot sluiting. “De mensen zijn zich bewust van het feit om de handen te wassen, afstand te houden en de maatregelen van de overheid te volgen en dat we alleen zo weer zo snel mogelijk naar een genormaliseerde situatie toe kunnen gaan.”

Dalende en stijgende omzet
Ook Speelgoedwinkel Veldhoven is nog open. “Wij zijn open vanwege de kosten. Huur en personeel, dat gaat allemaal door”, zegt Hennie Hol, eigenaar van Speelgoedwinkel Veldhoven. Hij ziet veranderingen in de winkel door de coronacrisis. Het is nu minder druk dan voorheen. Er komen geen kinderen meer, alleen maar volwassenen. Zij geven per persoon iets meer uit aan speelgoed, maar lang niet genoeg om aan de omzet van voor de coronacrisis te komen. “We verdienen nu minder. We hebben geen kinderen meer in de winkel. Daardoor zijn er geen impulsaankopen en missen we dus inkomsten”, legt Hol uit. “Natuurlijk is dat jammer. Maar dat komt straks wel weer terug. We hopen dat het zo snel mogelijk naar de normale situatie terugkeert.”

In tegenstelling tot Speelgoedwinkel Veldhoven ziet ToyChamp wel een lichte stijging in de omzet. “Ondanks veel lagere bezoekersaantallen en iets minder klanten zijn onze omzetten niet onder druk komen te staan. De hoofdreden is dat kinderen thuis zijn en zich daar bezig moeten kunnen houden en dat meestal actief of creatief doen.” In beide winkels verkopen bordspellen en puzzels nu het beste. Bij ToyChamp worden ook veel speelconsoles en spellen daarvoor verkocht, zoals de Nintendo Switch en Playstation 4.

Dat de winkels open blijven heeft wel een risico. “Aan elke actie hangt een risico vast. Ondernemer worden is ook een risico. Maar ik denk dat met de maatregelen die ons opgelegd zijn – die wij zeer strikt naleven – de risico’s beperkt zijn.” Daar denkt ook Hol zo over. “Of je nou gaat werken of boodschappen doet, risico hou je altijd.”

Het corona-beest
Daarbij houden beide winkels zich aan de maatregelen die de overheid gesteld heeft. De bezoekersaantallen zijn aangepast, de handen worden regelmatig gewassen en afstand van elkaar houden wordt nauw in de gaten gehouden. “Klanten in de winkel van ToyChamp worden er zelfs op aangesproken als ze te dicht bij elkaar komen”, zegt Nolmans. “Dit om zo snel mogelijk van het corona-beest af te zijn.”