Door de coronacrisis zitten veel sporters de komende tijd thuis. Een balletje trappen op het voetbalveld zit er even niet in en je skills laten zien in de sportschool is voorlopig ook uit den boze. Toch zijn er ook een hoop mensen die nog steeds zeer actief zijn. Megan de Vries geeft virtueel dansles aan mensen met Parkinson. 

De Vries is dansdocent bij haar eigen dansschool Dance Company M’Joy en geeft daarnaast nog wekelijks les aan mensen met Parkinson. Als je Parkinson hebt, produceren je hersenen een tekort aan het stofje dopamine. Door dit tekort worden spierbewegingen aangetast. Omdat deze mensen in een risicogroep vallen met betrekking tot COVID-19, was De Vries al vroeg genoodzaakt haar lessen stop te zetten. Stilzitten doet ze echter niet. Vanuit huis filmt ze wekelijks speciaal haar lessen voor parkinsonpatiënten, die dan op YouTube bekeken kunnen worden.

Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat wekelijkse danslessen een positief effect hebben op de fijne motoriek en stijfheid en mobiliteit van mensen met Parkinson. ‘’Parkinson zorgt ervoor dat je hersenen niet meer de goede signalen naar je spieren sturen”, vertelt De Vries. ‘’Dit kan je niet herstellen, maar je kan wel proberen het proces te vertragen. Dansen helpt hierbij heel goed.”

Ik vertel altijd dat iedereen zijn eigen tempo mag aanhouden en dat je ook gewoon mag improviseren

Improviseren

,,Dat de patiënten geen ingewikkelde choreografieën kunnen dansen spreekt voor zich. Maar ze zijn wel gewoon in staat om vloeiende bewegingen met hun armen en benen te maken hoor,” zegt Megan. In de video’s doet ze de bewegingen staand en vanaf een stoel voor en legt ze duidelijk uit wat de bedoeling is. ,,Ik vertel dan ook altijd dat iedereen zijn eigen tempo mag aanhouden en dat je ook gewoon mag improviseren. Niet iedereen is namelijk in staat om dezelfde bewegingen te kunnen maken.”

Thuis kunnen de patiënten de lessen zelfstandig volgen, maar De Vries heeft geen overzicht over de leerlingen. ‘’Dat is wel een nadeel van de online lessen, dat ik ze niet in de gaten kan houden. Als ik normaal tijdens mijn les zie dat het iets minder gaat kan ik diegene opvangen of ze op een stoel zetten. Nu heb ik dat niet in de door.”

De mensen die ik lesgeef zijn vooral ouderen, dus die zitten vaak al alleen thuis de hele dag door niks te doen

Contact

De Vries vindt het belangrijk dat de lessen op deze manier doorgezet worden. Omdat ze weet dat haar ‘leerlingen’ echt baat hebben bij dat ene uurtje dansen per week. ‘’De mensen die ik lesgeef zijn vooral ouderen, dus die zitten vaak al alleen thuis de hele dag door niks te doen”, zegt ze. Daarnaast houdt ze dagelijks via een WhatsApp-groep, mail of een belletje contact met iedereen. Via deze manier hoort ze niet alleen hoe het gaat met iedereen, maar krijgt ze ook veel positieve berichten over haar lessen.

Deze berichten geven haar nog meer energie om door te gaan met de lessen en hoop dat meer dansdocenten hier inspiratie uit halen. ‘’Want uiteindelijk komen we deze tijd door als we allemaal ons beste beentje voor te zetten. Toch?”