Wat voor impact heeft het coronavirus op de Rijense vestiging van de Voedselbank? Voorzitter Ted van der Lee verwacht de komende tijd steeds meer drukte.

Iedere dinsdagmiddag is het wekelijkse ophaalmoment voor klanten van de Voedselbank in Rijen. Zij kunnen dan hun pakketten ophalen die zijn samengesteld door vrijwilligers. Deze enthousiaste groep vrijwilligers werkt hard om iedereen te voorzien van een pakket. Momenteel zijn er 120 gezinnen aangesloten, maar volgens voorzitter Ted van der Lee komen er steeds meer klanten bij. ,,Ik sprak laatst twee nieuwe klanten. Zij dreigden te worden ontslagen bij hun huidige werkgever door het coronavirus. Zij zouden geen vast dienstverband hebben en daarom inkomsten mislopen.”

Drukte

Doordat de toestroom van klanten toeneemt, krijgen de vrijwilligers van de Voedselbank het steeds drukker. ,,We nemen in principe geen nieuwe vrijwilligers aan, ondanks dat we wel veel aanbod van mensen krijgen. Onze vrijwilligers zijn vrijwel allemaal 60+ dus ook extra vatbaar voor het coronavirus.” De groep, bestaande uit dertig enthousiastelingen, hebben een soort systematische manier van werken aangeleerd en het is lastig om dat snel uit te leggen aan nieuwe collega’s.

Landelijke actie

Op vrijdag 20 maart kondigde Voedselbanken Nederland de landelijke doneeractie Stay Safe en Geef aan. Op dat moment zouden de voedselbanken in Nederland ‘door de voorraad heen zijn’. ,,Ook wij dreigden door de voorraad heen te gaan. Nu hebben we gelukkig weer een redelijk grote voorraad”, aldus voorzitter Ted van der Lee.

Van de landelijke doneeractie merkt de Rijense vestiging niets. ,,We weten dat er een pot geld is gereserveerd, maar momenteel hoeven we daar gelukkig geen aanspraak op te maken.”

Maatregelen

De Voedselbank in Rijen heeft momenteel geen last van problemen in de toestroom van producten. ,,We ontvangen nu minder producten van supermarkten. Daarom ben ik in gesprek met bijvoorbeeld groothandels als HANOS.” Zo hoopt de voorzitter de voorraden op peil te houden.

Een pakket samengesteld door de vrijwilligers van de Rijense vestiging. © Jules van Dop

Wat als de Voedselbank tóch door zijn voorraden heen dreigt te gaan? ,,Gelukkig zijn we daar op voorbereid. Het bestuur is in gesprek met de gemeente over bijvoorbeeld het uitgeven van waardebonnen voor pakketten. Maar dat idee is nog niet helemaal uitgewerkt.”

Daarbij heeft de vestiging ook enkele maatregelen tegen het coronavirus genomen. “Normaliter komen klanten naar binnen om zelf hun pakketten op te halen. Nu brengen de vrijwilligers deze naar de klanten toe.” Daarbij worden de pakketten voortaan meegegeven in bananendozen. “Zo kunnen klanten de dozen oppakken en gelijk wegwezen om zo besmetting te voorkomen”, aldus de voorzitter.