Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland grijpen we vaker naar games. Webshops zien een grote stijging in de verkoop van games en spelcomputers, blijkt uit een rondgang van de Nieuwsredactie. Deskundigen waarschuwen: game niet de hele dag, maar doe ook andere activiteiten.

Verschillende webshops laten aan de Nieuwsredactie weten dat de vraag naar games, spelcomputers en de bijbehorende accessoires, zoals extra controllers en headsets, de afgelopen weken behoorlijk is toegenomen. Bol.com verkoopt twee keer zo veel gameconsoles als normaal en MediaMarkt zelfs vier keer.

Daarnaast zijn er veel spelers online. Gameplatform Steam krijgt steeds te maken met recordaantallen onlinespelers tegelijk, meldt Gamer.nl. Het afgelopen weekend waren dat meer dan 24,5 miljoen mensen.

Makkelijke vrijetijdsbesteding

“Jongeren grijpen eerder naar gamen omdat ze minder in hun vrije tijd kunnen doen en ze mogen niet naar buiten. Ik maak me er wel zorgen over”, zegt Daniëlle Ketelaars, preventiewerker van de Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron. “Het is helemaal niet erg als je een paar uurtjes per dag gamet, het is een makkelijke vrijetijdsbesteding. Echter hoe meer je gamet, hoe groter de kans dat daar problemen door ontstaan”, waarschuwt Ketelaars. Je kunt je geïrriteerd gaan voelen als je niet gamet, interesses in andere dingen verliezen en schoolwerk verwaarlozen. Ketelaars: “Dat kan later zelfs tot een gameverslaving leiden. Houd het daarom in de gaten zodat het niet uit de hand loopt.”

Victor van Rossum (24) weet hoe het is als je controle over het gamen verliest. Op zijn twaalfde raakte hij verslaafd aan gamen; hij besteedde daar zo’n dertien uur per dag aan. “Het gaat heel makkelijk want het gamen sluipt er langzaam in. Je begint klein en uiteindelijk heb je geen school, geen werk en ouders die je uit huis willen zetten. Al die tijd had ik niet door hoe heftig mijn verslaving was”, vertelt Victor.

Victor besteedde zo’n dertien uur per dag aan gamen: ‘Al die tijd had ik niet door hoe heftig mijn verslaving was.’

Na een intensieve behandeling is hij afgekickt en inmiddels bijna vijf jaar clean. Hij helpt jongeren die met een gameverslaving kampen. Hij ziet dat mensen op een steeds jongere leeftijd gameverslaafd raken. “De grens tussen realiteit en gamen wordt steeds kleiner door bijvoorbeeld virtual reality. De virtuele wereld wordt ook steeds groter en leuker.”

Tips tegen verslaving

Hoe kun je in dat geval een gameverslaving voorkomen? Daniëlle Ketelaars adviseert om een goede balans te houden in de dagelijkse activiteiten. “Maak onderscheid tussen de tijd die je achter het beeldscherm besteedt aan school en ontspanning. Bepaal bij gamen hoeveel tijd je eraan gaat besteden en ga daarna iets anders doen. Maak een lijstje met leuke activiteiten zoals een spelletje doen met de huisgenoten. Zolang je genoeg variatie in de dagelijkse activiteiten houdt, hoeft het gamen geen probleem te zijn”, legt Ketelaars uit.

Victor van Rossum waarschuwt dat we mogelijk terug zullen willen vallen op gamen als we weer naar school of naar werk moeten. “Het terugkeren naar het oude patroon zal niet voor iedereen even vlekkeloos verlopen. Durf er met bekenden over te praten en wees niet bang om steun te vragen als het tegenzit.”