PRINSENBEEK – De Prinsenbeekse Anneloes Officier (31) bedacht drie weken geleden een challenge voor de thuiswerkers: maak een bekend schilderij na met drie voorwerpen uit huis. Haar Instagram-account ‘Tussen kunst en quarantaine’ is een wereldwijd succes geworden en heeft ondertussen ruim 160.000 volgers.

Anneloes bedacht deze challenge voor haar huisgenoot. ,,Mijn huisgenoot werkte voor het eerst thuis. Ze was er al snel klaar mee en vroeg aan mij of ik iets leuks kon bedenken voor alle thuiswerkers. Zo is het idee ontstaan.” Officier nam het voortouw en maakte met een theedoek, placemat en een teentje knoflook ‘Meisje met de parel’ na van Johannes Vermeer.

Sindsdien blijven de inzendingen binnen stromen. ,,Ik krijg elke minuut van de dag wel berichten binnen. Een foto of een lief berichtje. Ik voel me soms schuldig dat ik niet alles kan beantwoorden,” vertelt Officier. Het valt haar op dat vooral het werk van Nederlandse schilders wordt nagemaakt. ,,Ik zie het werk van Vermeer en van Gogh vaak voorbij komen. Zij zijn het meest populair.”

Wereldwijd succes

Ondanks dat er veel Nederlandse kunstwerken worden nagemaakt, gaat de Instagram-pagina veel verder dan alleen ons eigen land. Wereldwijd is er belangstelling voor de challenge. ‘@tussenkunstenquarantaine’ wordt gevolgd door onder andere: Château Versailles, Musee Louvre en Kunstmuseum Basel. Media van over de hele wereld schrijven over de challenge en steeds meer internationale inzendingen komen binnen. Ook BN’ers zoals Tim Hofman en Gwen van Poorten zijn enthousiast. ,,Alleen wachten we nog wel op een eigen creatieve invulling van hen,” lacht Anneloes.

Creativiteit

De Prinsenbeekse is wel selectiever geworden in het plaatsen van inzendingen. ,,Vaak worden dezelfde schilderijen nagemaakt, dus kan ik ze niet allemaal meer plaatsen om het divers te houden. Ik plaats de inzendingen met een humoristisch onderschrift. Zo slepen we elkaar een beetje door het thuiswerken heen.”

Anneloes geniet zelf enorm van haar challenge. ,,Ik kan hardop lachen om wat me wordt toegestuurd. Mensen doen steeds meer moeite voor een creatieve foto. Ook word ik blij van de berichtjes die ik krijg van verschillende mensen. Dokters die in deze drukke periode even kunnen lachen in hun pauze en kunstdocenten die toch nog een beetje les kunnen geven. Dat vind ik mooi.”

Favorieten

Dit zijn de huidige favorieten van Anneloes. ,,Maar mijn favorieten veranderen tegenwoordig ook per dag.”

  1. Seated Nude van Jacob Collins. ,,Het is zo herkenbaar en leuk vertaald naar deze tijd.”

  1. Het Pelksen van Rubens. ,,Ik vind het heel dapper en creatief gemaakt met de wc-rollen, haha.”

  1. The Charmer van John William Waterhouse. ,,Deze man lijkt op iemand van Asterix en Obelix, daardoor moest ik er gelijk om lachen. Heerlijk nagemaakt.”

  1. Schilderij van Koningin Juliana. ,,Eerst dacht ik dat ze aluminiumfolie om had. Maar dit bleek een branddeken te zijn. De stekkerdoos als detail is ook briljant.”

  1. Portait of Glafira Ivanovna Alymova van Dmitry Levitzky. ,,Het wasrek is slim bedacht. Leuk hoe creatief iedereen is.”