Mandy de Boer (21) heeft de corona-uitbraak in Australië vanaf het begin meegemaakt. Ze liep stage in Cairns bij het Hilton Hotel voor haar studie Hotel Management. “Aan het begin van mijn stage was het een bruisende plek, maar toen ik terugging naar Nederland vertrok ik uit een spookhotel.”

“Vanaf mijn aankomst 31 januari waren er al gevolgen te merken van het coronavirus in Azië. Er waren minder Aziatische toeristen dan vorig jaar, werd mij verteld”, zegt Mandy. Normaal bezoeken meer toeristen uit China en Japan deze stad omdat het net wat dichterbij ligt dan Sydney of Melbourne. De lockdowns in Aziatische landen werden daarom meteen opgemerkt. Mandy: “Het hotelmanagement besloot daarom om het verblijf op een andere manier beter te maken.” Zo kwam er meer roomservice en bleven tafels tussen de groepjes gasten in leeg om afstand te kunnen bewaren.

Groeiende dreiging

Het eerste slachtoffer door corona in Australië overleed op 1 maart. Net als in andere landen groeit het aantal bevestigde besmette personen in Australië nog elke dag. Daarom kwamen er ook daar maatregelen om de verspreiding van Covid-19 te beperken. Het aantal bevestigde besmette personen staat nu op 6.152 personen. Zie onder het artikel de infographic met actuele informatie over de situatie in Australië.

“Ik had het idee dat het in Australië ineens heel snel ging. Vooral in steden als Sydney en Melbourne, die steden zitten nu ongeveer drie weken in lockdown. In de staat Queensland waar ik zat viel het nog wel mee, dus wilde ik nog blijven”, vertelt Mandy. “Sinds vorige week moesten alle publieke plaatsen dicht.” Zo moest ook het restaurant van het hotel dicht. “Het was niet zeker of het hotel zelf ook dicht moest en of mijn stage door kon gaan. Toen ben ik last minute toch terug naar Nederland gegaan”, vervolgt ze.

Terug naar huis

Het merendeel van Mandy’s studiegenoten was al eerder naar huis vertrokken. Nu ze terugkijkt heeft ze de juiste beslissing genomen: “Ik hoorde dat het hotel vandaag is dichtgegaan, dus ik ben op tijd weggegaan.” Ze krijgt nu een vervangende opdracht waar ze thuis aan kan werken. “Ik ben blij dat ik nog veilig thuis ben aangekomen, maar ik baal er wel van dat mijn stage moest stoppen. Ik wilde daar nog zoveel zien en doen.”