Je droom achterna jagen en een studie volgen in het buitenland. Het lijkt allemaal zo mooi. Totdat het coronavirus die droom ineens verandert in een nachtmerrie. Dat vraagt aanpassing en flexibiliteit van studenten en opleidingen. Want hoe neem je het besluit om alles weer achter je te laten?

Nimfe Sessink (21) begint in februari aan haar American Dream in New York. Een lesprogramma van drie maanden aan het Stella Adler Studio of Acting valt voor haar snel in duigen. “Ik vertrok op 1 februari naar New York, toen speelde het corona al wel, mensen met mondkapjes op straat en op de vliegvelden. Natuurlijk viel dat op, maar dat kon ook gewoon uit voorzorg zijn.”

Aanpassen
Zelfs als de eerste gevallen van corona in New York komen, blijft Nimfe optimistisch.” Je denkt dan toch, als die persoon binnen blijft en niet te veel mensen aansteekt dan valt het vast mee. Toch moet je in je achterhoofd houden dat de kans heel groot is dat je iemand besmet, wanneer je elke dag dicht op elkaar in de metro zit.” Gelukkig speelt haar opleiding daar goed op in. “Studenten die zich echt niet meer veilig voelen, hoeven niet meer te komen. Voor hen wordt een passende manier gevonden om toch onderwijs te krijgen.

Niet alleen het Stella Adler maakt zich zorgen om haar studenten. Ook de Nederlandse opleiding van Nimfe maakt zich zorgen over haar en alle andere studenten in het buitenland, vertelt een woordvoerder van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. “Alle opleidingen binnen ons instituut hielden nauw contact met onze 45 studenten in het buitenland. In eerste instantie hebben we iedereen verzocht terug te komen en daarna hebben de opleidingen per student gekeken naar een passende oplossing.”

Nimfe Sessink Nimfe Sessink

Lockdown
Op 14 maart neemt de crisis ook in New York serieuze vormen aan en de stad gaat deels in lockdown. “Een van de gekke en enge momenten was dat Broadway dichtging. Ik woon twee blokken van Time Square en dat is het hart van New York. Ineens is het daar helemaal leeg, dat voelt heel naar.” Niet veel later sluit ook Stella Adler haar deuren. “ Alle musea en kroegen gingen dicht. De straat op kan niet meer. Alles is zo dichtbevolkt en het besmettingsgevaar te groot. Dan zit je in je kleine appartementje echt te denken, moet ik hier nog blijven?”

Hoewel ArtEZ haar verzoekt om terug te komen naar huis, besluit Nimfe haar droom nog niet meteen op te geven. Wel verlaat ze uit veiligheid de grote stad om tijdelijk te verblijven bij haar zus in Odessa (Texas). “Het was te gevaarlijk om in New York te blijven dus daar moest ik zo snel mogelijk weg. Het leek een mooie tussenoplossing om naar haar te gaan, omdat het daar relatief veilig was. Ik dacht als alles gewoon drie of vier weken in lockdown gaat, kan ik daarna weer terug.” Eenmaal in Nederland zou het moeilijker worden om weer terug naar de Big Apple te vliegen. “ De travel ban was net ingediend van Europa naar Amerika. Toen dacht ik bij mezelf: als ik nu terug ga naar Nederland en het wordt beter kan ik niet meer terug vanwege mijn visum.”


Blij om terug te zijn

Na een paar dagen in Odessa is de dreiging van grenssluiting in Nederland te groot. Ook worden er vanuit de VS steeds meer vluchten geannuleerd.”Twee dagen voor ons vertrek zagen we dat vlucht na vlucht gecanceld werd, dus het was vooral ook heel spannend of het vliegtuig nog ging. ” De twee zusjes vliegen met tegenzin terug naar Nederland. Eenmaal thuis komt het pas binnen. “De eerste dagen in Nederland waren verschrikkelijk. New York was echt mijn stad. Ik heb me nog nooit ergens zo thuis gevoeld. Ik was er nog niet op ingesteld om die beslissing te maken. Nu ben ik op een plek waar ik nog lang niet had moeten zijn.”

Nimfe is nu toch blij om weer in Nederland te zijn. “Als ik de situatie daar nu zie via het nieuws en wat ik hoor van klasgenoten en docenten, ben ik blij dat ik nu toch hier ben.” Maar of ze haar studie nog wil vervolgen is de vraag. “ Ik heb er zo hard voor gewerkt om daar fysieke lessen te krijgen. Het is gewoon een fantastische school.” ArtEZ meldt dat uitwisselingsstudenten door haar school in het buitenland waarschijnlijk wel de mogelijkheid hebben om de lessen online te volgen. “Maandag zouden mijn lessen online weer beginnen maar ik weet eigenlijk niet of ik dat zie zitten”, vertelt Nimfe, “Misschien kijk ik of ik een deel van mijn geld terug kan krijgen in de hoop dat ik op een later moment terug kan gaan om het af te maken.”


Naar huis of blijven?

Toch kiezen niet alle studenten van het Artez ervoor om door de crisis terug te komen naar het thuisland. ArtEZ vermeldt dat er nog enkele van hun leerlingen in het buitenland zitten met weloverwogen redenen.

Niet alleen studenten blijven in het buitenland. Er zijn ook jongeren die er werken, zoals Eliza van Oorspronk (21). Zij is au pair in Cincinnati. Wat doe je dan? Blijf je in Amerika bij je gezin met de kans dat je niet makkelijk meer terug komt in Nederland of kies je ervoor om je droom op te geven en thuis zonder baan te zitten? Beluister in de audio hieronder hoe Eliza die keuze heeft gemaakt in deze moeilijke situatie.

Eliza van Oorspronk (21) Eliza van Oorspronk