TILBURG – Het begrip ‘arme student’ is voor veel mensen wellicht wel bekend. Nu de coronacrisis veel bijbanen voor studenten heeft platgelegd worden diezelfde studenten misschien wel nóg armer. Zijn de maatregelen voor financiële ondersteuning bij iedereen bekend en zijn alle problemen hierdoor verholpen?

Cato Verhoeven is student journalistiek en heeft een bijbaan als gastvrouw. Op dit moment is er voor haar geen werk waardoor zij dus ook geen inkomsten heeft. “Ik werk voor een klein bedrijf dat mij voorlopig nergens mee kan helpen. Ze hebben ook nog wat mensen vast in dienst en die krijgen nog wel uitbetaald. Waar ik nu vooral bang voor ben, is dat het bedrijf door de vaste krachten failliet kan gaan”.

Cato woont tijdelijk bij haar vriend, die een vast inkomen heeft. “Op dit moment red ik het financieel gelukkig wel omdat ik zelf geen huur betaal. Ik ben verder wel druk op zoek naar een tijdelijk bijbaantje in de zorg of iets dergelijks. Dan kan ik misschien alsnog wat bijverdienen. Mijn spaarpot zit voorlopig nog redelijk vol, maar die raakt wel steeds leger”.

‘Als ik binnenkort niet meer kan werken en ook geen alternatief heb gevonden, dan kan ik echt blut raken’

Ook student Daan Coerver merkt de gevolgen van de coronacrisis voor zijn portemonnee sterk. Naast zijn studie werkt hij bij een hotel in Tilburg. “Ik heb nog wel iets over van mijn laatste maandsalaris, maar daarna is het geld eigenlijk op. Gelukkig steunen mijn ouders me wel door een klein bedrag te storten. Dat bedrag is eigenlijk vooral om mijn huur te betalen”. Daan geeft aan dat hij best angstig is voor de toekomst. “Als ik binnenkort niet kan gaan werken en ook geen alternatief heb gevonden, dan kan het zo zijn dat ik misschien blut raak”.

Noodmaatregelen

Gelukkig voor Cato en Daan kunnen hun werkgevers sinds 6 april beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dit is een maatregel die het kabinet heeft ingesteld om werkgevers de gelegenheid te geven om hun werknemers te kunnen blijven uitbetalen. Dit geldt ook voor mensen met een flexibel contract. De loonkosten worden in dit geval volledig opgevangen, anders dan bij de eerdere regeling werktijdverkorting.

Niet iedere student werkt met een nulurencontract, er zijn er genoeg die als ZZP’er of freelancer aan de slag gaan. Gelukkig is er ook voor deze studenten een oplossing: de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO). Deze regeling zorgt ervoor dat je een vast inkomen blijft krijgen zolang de coronacrisis doorzet. Denk hierbij aan een soort tijdelijke bijstandsuitkering.

Net afgestudeerd

Maar wat als je net bent afgestudeerd en hunkert naar een vaste baan, alleen kun je door de maatregelen nog nergens solliciteren. Loïse Bassie is net afgestudeerd, en belandde vrijwel gelijk in deze situatie. Ze wil dolgraag aan de slag als communicatiemedewerker en heeft ook al een aantal bedrijven op het oog. “Ik heb wel een aantal sollicitaties lopen, maar de meeste bedrijven stellen een echt sollicitatiegesprek uit tot in ieder geval eind mei. Ik heb ook bedrijven voorbij zien komen die via Skype de sollicitatiegesprekken houden”. Toch zou Loïse het liefst willen solliciteren op de ‘normale manier’.

Gelukkig heeft Loïse na haar afstuderen niet direct al haar bijbaantjes opgezegd. “Ik doe gewoon horecawerk in de brasserie van een bejaardenhuis, maar blijkbaar valt dat dan alsnog onder de zorg en mag dat gewoon doorgaan. Dus daar heb ik wel wat inkomen van, al werk ik ook weer niet heel veel. Verder ben ik ook nog werkzaam in het restaurant van een museum en ook daar krijg ik inmiddels doorbetaald, dus er komt nog wel wat geld binnen gelukkig”.

‘Ik ben bang dat ik door de coronacrisis niet aan de bak kan met een functie waarvoor ik gestudeerd heb’

Dit betekent niet dat Loïse volledig uit de brand is. “Afgelopen maand kon ik nog teren op een laatste keer lening, maar Ome Duo is vanaf volgende maand helaas echt verleden tijd. En hoe ik dan mijn huur moet gaan betalen, en al het andere dat erbij komt kijken, weet ik nog niet”.

En dat is niet het enige waar zij over in zit: “Ik ben bang dat ik door de coronacrisis niet aan de bak kan met een functie waarvoor ik gestudeerd heb. Het lijkt mij dat het virus en de maatregelen de maatschappij zo op zijn kop hebben gezet en dat de economische gevolgen hierdoor enorm zullen zijn. Nemen bedrijven wel nieuwe werknemers aan als er een economische crisis is?”, vraagt Loïse zich af.

Langer dan drie maanden

De drie maanden waarin de noodmaatregelen tot nu toe zullen gelden, geven de Nederlandse economie sowieso een harde dreun. Hoe wij na de lock-in met de economische gevolgen om moeten gaan is ook maar de vraag. Dokter Sylvester Eijffinger, directeur van de faculteit Economie aan de Universiteit van Tilburg, stelt het volgende: “Het belangrijkste is toch de volksgezondheid, daarna komt het economisch belang pas. Het is alleen maar mogelijk om te speculeren over wat de toekomst brengt, een echt antwoord is er pas op het moment dat het virus verdreven is.”

Betekent dit dat we ons moeten voorbereiden op een verregaande economische crisis? Volgens Eijffinger is dat nog helemaal niet zeker. “De grote economische crises die we kennen komen voornamelijk doordat banken en financiële structuren faalden. Nu is dat niet aan de hand. We hebben de financiële mogelijkheden om veel coronaschade op te vangen. Banken zijn ‘liquide’ genoeg (redden het om te betalen, red.). De grootste klap zal waarschijnlijk vallen bij kleine ondernemers, niet per se bij studenten of mensen die geen eigen baas zijn.”

Of de noodmaatregelen van het Kabinet afdoende zijn als de crisis zich langer aanhoudt, is nog maar de vraag. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt tegenover onze redactie dat dit een ‘doorlopend debat is’ waarover op 28 april en 1 juni 2020 hopelijk meer over duidelijk wordt.