In een rare tijd waarin veel jongeren angstig zijn, verschijnt het videodagboek van Anne Frank: het oorspronkelijke dagboek in een vernieuwend jasje gestoken waarin ook onderwerpen als emotie en angst terugkomen. “Ik kan me voorstellen dat mensen de vergelijking zoeken, maar het is ook goed om te realiseren dat de oorlogstijd heel verschillend is”, vindt Annemarie Bekker van de Anne Frank Stichting.

“Wel snap ik dat jongeren zich meer kunnen inleven in een oorlogstijd. Al is het toeval dat het videodagboek nu verschijnt”, benadrukt ze. “Het is wel belangrijk om te weten dat dit geen oorlog is en thema’s als Jodenvervolging en antisemitisme in het coronatijdperk niet voorkomen.

Vergroot

annefrank2
copyright 2020 Anne Frank Stichting, Ray van der Bas

De vijftien vlogs, waarvan er tot en met 4 mei twee keer per week een op YouTube verschijnt, vormen samen het videodagboek en is bedoeld om jongeren te bereiken. “We weten dat zij veel op alle sociale media te vinden zijn en dat één-op-één benadering goed werkt bij jongeren”, legt Bekker uit. “Daarom hebben we gekozen voor deze manier. Anne spreekt je in het videodagboek rechtstreeks aan en het is heel persoonlijk gemaakt. Kijkers worden meegenomen in haar verhaal en hoe zij tegen dingen aankijkt en wat zij meemaakt in het achterhuis.”

De video’s, die volledig zijn gebaseerd op de dagboekbrieven, zijn allemaal tussen de vijf en tien minuten lang, volgens Bekker ‘om de aandacht van de jongeren goed vast te houden’. Ook is het dagboek voorgelegd aan Hanneli en Jacqueline, twee vriendinnen van Anne Frank en allebei in de negentig. “Ze voelden gelijk aan dat dit iets voor jongeren was en werden er zelf ook enthousiast van. ‘Dit werkt, dit is Anne’, zeiden ze.”

“Dit werkt”, zeiden Hanneli en Jacqueline, twee vriendinnen van Anne Frank (in de negentig jaar oud), over het videodagboek.

De eerste vlog, die vorige week werd gepubliceerd, is na een week al 300.000 keer bekeken. “Het was moeilijk te voorspellen hoe het werd ontvangen, maar we zijn heel blij dat mensen zo enthousiast en positief hebben gereageerd. Ook was het trending op YouTube: zelfs in Zuid-Amerika wordt het heel veel bekeken.”

Bekijk hier de trailer van het videodagboek: