Door het coronavirus is het onduidelijk vanaf wanneer we weer op reis kunnen. Hierdoor boeken mensen geen vakantie meer en door annuleringen en het gebrek aan nieuwe boekingen draaien reisorganisaties en verhuurders van airbnb’s verlies. 

Superhost van Airbnb

Hanneke ’t Wijk is een superhost op airbnb. Dit betekend dat ze een ervaren gastvrouw is met goede beoordelingen. Ze verhuurt ’t Boothuis in het dorpje Blokker dat op een steenworp afstand ligt van Hoorn. Ze heeft inmiddels meer annuleringen binnengekregen dan reserveringen. Voor half maart, april en mei hebben al haar gasten hun boeking afgezegd. In maart zijn dat 10 boekingen, in april en mei ongeveer 50. “Dat betekent dat ik de afgelopen en komende maanden ongeveer 6000 euro mis loop. Dat is niet niks… Maar gezondheid is het belangrijkste dus ben ik het helemaal eens met gratis annuleren. Ik hoop dat ik vanaf juni weer gasten kan ontvangen”, aldus Hanneke ’t Wijk. 

Ook Barbara heeft geen nieuwe reservaties meer ontvangen. De laatste reservering die ze had was van een paar weken terug. “Ik kan mij helaas niet uitspreken over de toekomst. ik verdien nu sinds maart niks meer bij als zzp’er”, aldus Barbara.

Massaal geannuleerd

Als gevolg van de oproep van Mark Rutte om thuis te blijven hebben Nederlanders massaal hun vakantie geannuleerd. 76 procent van de mensen die een reis had geboekt voor Pasen heeft deze geannuleerd. Voor de meivakantie gaat het om 66 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van  EenVandaag.

Volgens belangenvereniging ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisorganisaties) hebben nu ook alle reisorganisaties alle reizen geannuleerd. Iedereen die zijn of haar reis nog niet geannuleerd had, kan alsnog niet op vakantie. Het grootste gedeelte kiest ervoor om de reis te verzetten naar het najaar. Wanneer de reisorganisatie de reis zelf moet annuleren, zijn er geen kosten aan verbonden voor de vakantiegangers maar betaald de reisorganisatie zelf.

Afwachten wanneer we weer kunnen reizen

Mirjam Dresmé, Hoofd van communicatie bij de ANVR vertelt, “De meivakanties zijn eigenlijk al verloren. Het wordt afwachten wat er van de zomer gaat gebeuren. Daar kunnen we nu nog niks over zeggen. Zelfs als het in Nederland wel goed gaat bij de reisbureaus, is het niet zeker dat dat in andere landen ook het geval zal zijn. Het is nu een kwestie van elke keer wikken en wegen en kijken hoe het ervoor staat. Maar voor nu weet niemand vanaf wanneer je weer kan gaan reizen.”