Nu iedereen binnen zit vanwege het coronavirus en yogascholen dicht zijn, zit er niks anders op: een yogamat bestellen en thuis aan de slag. Webshops en yogablogs worden overspoeld met nieuwe bezoekers.

De webshop yogashop.nl merkt alles van deze nieuwe populariteit. “Er wordt steeds meer besteld bij ons”, vertelt Elles Coenraad van de webshop. “We hebben nog nooit eerder zoveel verkocht. Normaal verkopen we ongeveer vijftig yogamatten per dag, maar nu tikken we de vijfhonderd wel eens aan. Daar schrokken we zelf ook van.” De toename is volgens Elles vooral te verklaren door het sluiten van de yogascholen. “Daardoor gaat iedereen nu zelf thuis aan de slag.”

Yogamat

Ook Superyoga heeft het een stuk drukker dan normaal. “De verkoop is sinds corona echt geëxplodeerd”, vertelt eigenaresse Lisanne. “We verkopen ongeveer zes of zeven keer zoveel als normaal. We merken ook dat het bij andere webshops druk is, het wordt steeds moeilijker om aan producten te komen. Vooral yogamatten zijn in trek, die worden ook door fitnessers gebruikt om op te sporten.”

Om vervolgens met de gekochte yogamat aan de slag te kunnen kiezen veel yogaërs voor de online optie. Zoals de yogablog Happy with Yoga, van Rolf en Melanie van Baalen. “Wij merken zeker dat meer mensen thuis yoga gaan doen. We zien een toename van bezoekers op onze website, ons YouTube-kanaal en we krijgen ook meer aanmeldingen voor lessen”, vertelt Rolf. Op hun blog zijn e-books, cursussen en meer dan negenhonderd artikelen over yoga te vinden.

Angst, stress en onzekerheid

Niet alleen mensen die al bekend zijn met yoga gaan aan de slag. “Een deel doet al aan yoga en wil fit en in balans blijven, maar we merken ook dat er nieuwe mensen aansluiten. Deze tijd in quarantaine brengt best veel angst, stress en onzekerheid mee en yoga kan daar goed bij helpen”, zegt Rolf.

Waarom yoga? “In tegenstelling tot bijvoorbeeld fitness, ben je fysiek én mentaal bezig. Wij doen vooral Hatha Vinyasa Yoga, waarbij inspanning en ontspanning afwisselen. Daardoor werk je op heel veel vlakken aan jezelf. We hopen natuurlijk dat mensen die nu beginnen met yoga ook na deze quarantaine blijven hangen om aan zichzelf te kunnen werken.”