Steunfonds aan lokale journalistiek hard nodig om kranten overeind te houden

De minister van Media heeft dinsdag 7 april aangekondigd dat het kabinet eenmalig elf miljoen euro beschikbaar stelt voor lokale media. Lokale kranten en huis-aan-huisbladen staan dankbaar maar ook kritisch tegenover de tegemoetkoming van minister Slob. Ondanks de goede bedoelingen van de minister blijft er voor lokale redacties nog onduidelijk wat het effect van deze maatregel precies zal zijn.

Volgens hoofdredacteur Wim Heijboer van de lokale Thoolse krant de Eendrachtbode, is de noodzaak hoog. “Wij hadden vorige week een bijlage in onze krant waarin we de autosector op het eiland uitlichten, maar door de coronacrisis is dat geen optie meer. Daardoor missen we een hoop advertentie-inkomsten.” Toch merkt hij wel dat er een steeds grotere nieuwsbehoefte bij mensen is. “Bij de boekhandels wordt al een aantal weken steeds om extra kranten gevraagd, omdat ze snel zijn uitverkocht. Ook online zien we steeds meer nieuwe abonnees.” Het is echter niet duidelijk of zijn krant in aanmerking komt voor de beloofde tegemoetkoming. “Het accent ligt vooral op huis-aan-huisbladen, maar het is onduidelijk of een nieuwsblad zoals de Eendrachtbode daar ook voor in aanmerking komt.

Volgens clustermanager van Hengelo’s weekblad Frank Kuijpers is het vooral voor huis-aan-huisbladen een moeilijke tijd. “Wij hebben geen abonnees, dus dalende advertentie-inkomsten komen hard aan. De steun die wij uit het fonds van de minister krijgen, zal ons voor een tijdje helpen, maar op de lange duur kunnen heel wat uitgeverijen in de problemen komen. Vooral als de coronacrisis langer duurt dan de huidige inschatting van de minister.

Kansen en mogelijkheden voor lokale journalisten

Ondanks de teruglopende inkomsten van de lokale media, ziet Kuijpers ook kansen tijdens de coronacrisis. “We zien nu wel meer kans om in contact te komen met onze lezers. Voor de uitbraak van het virus berichtten we voornamelijk over activiteiten en samenkomsten, maar nu dit niet meer mag, raken we steeds meer in één-op-één gesprekken met mensen.

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten ziet ook kans voor lokale media om online actiever te worden. Omdat veel mensen nu thuis zitten, zie je dat veel lokale media vaker online hun berichtgeving doen. Als ze dit na de coronacrisis volhouden, hebben ze toch hun nieuwsaanbod verbreed.

Uiteindelijk blijft de functie van lokale journalistiek cruciaal. “Via lokale media krijgen mensen te horen wat er in hun buurt speelt en van belang is. Via hen krijgen mensen te horen hoe de coronacrisis echt invloed heeft op hen, op waar je naartoe mag bijvoorbeeld. De landelijke media focussen zich meer op de cijfers en het grote plaatje. Alle journalistiek begint eigenlijk op kleine schaal.”