Komende zondag schuiven we weer gezellig aan tafel voor het paasontbijt. Pasen wordt dit jaar echter anders dan normaal vanwege het coronavirus. Het is de bedoeling dat we zo veel mogelijk thuis blijven. Ook dan kun je van Pasen iets leuks maken. Volgens traditie-expert Ineke Strouken zijn leuke dingen ontzettend belangrijk in deze tijden.

Pasen is niet alleen een religieus feest, maar ook om het voorjaar te vieren. “Mensen gingen voor Pasen vasten en biechten, maar ook het huis schoonmaken. Gezien de drukte bij de milieustraten de afgelopen weken hebben we dat laatste allemaal al gedaan”, grapt Strouken. Bij het feest horen verschillende rituelen zoals eieren zoeken, paasontbijt en de Mattheuspassie luisteren. “En de tweede paasdag gaan we met z’n allen het huis uit, vaak naar de woonboulevard. Dat wordt dit jaar lastiger. Je gaat niet in je eentje banken kijken, het was altijd juist een familiefeestje.”

Typische paasgerechten

Desondanks kun je je ook thuis prima vermaken. Strouken: “Probeer eens wat typische paasrecepten uit zoals gekookt ei in een gehaktbal. Vroeger trokken mensen op paaszaterdag altijd bouillon. Ze deden daar soldaatjes bij: geroosterde stukjes brood.”

Wat kun je nog meer voor de paasbrunch maken?

Ben je geen kooktalent? Verschillende restaurants en hotels bieden een speciaal paasmenu aan dat je kunt afhalen. Op deze manier steun je gelijk de lokale horeca. Je creativiteit kun je altijd nog tonen door eieren te versieren. Gebruik daarvoor waterverf, kleurpotloden, stickers, nagellak of natuurlijke ingrediënten:

Brunch delen

Je hele familie en vrienden uitnodigen voor de paasbrunch zit er dit jaar ook niet in. Toch hoef je ze niet te missen dankzij videobellen. Je kunt het paasmenu met elkaar afstemmen of zelfs delen. Dat doet de familie van de 27-jarige Marieke Smit uit Rotterdam. “Wij wonen allemaal redelijk bij elkaar in de buurt en hebben afgesproken dat iedereen een deel van de paasbrunch verzorgt en bij elkaar langsbrengt”, vertelt ze tegen Nu.nl. “Een persoon gaat langs ieder huis met broodjes, de ander met eieren en een ander met vleeswaren. Zo delen we toch iets samen.”

Hoop en kracht

Juist in deze tijden zijn leuke dingen als feestdagen vieren ontzettend belangrijk. Strouken: “We zitten nu in de overlevingsstand. Corona komt steeds dichterbij ons, bijna iedereen kent iemand die corona heeft of op een ic ligt. Wij moeten dit overleven dus we hebben ook lichtpuntjes nodig en dat kunnen feestdagen zijn. Leuke dingen geven ons hoop en kracht om door te gaan met de strijd tegen corona. Pasen zelf is ook een feest van een nieuw begin. De afgelopen dagen neemt het aantal coronabesmettingen af. Dat kun je ook als een nieuw begin beschouwen.”