Dit artikel is ook verschenen in De Gelderlander.

Tijdens de persconferentie van 31 maart maakte premier Rutte bekend dat sanitaire voorzieningen en andere gezamenlijke ruimtes op campings gesloten moeten worden. Een dag later voegen de voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregio’s daar wat aan toe: het aanbieden van recreatief nachtverblijf is in Brabant verboden. ‘’Begrijpelijk, maar teleurstellend,’’ aldus Liesbeth Hermanussen, eigenaresse van Landgoed de Barendonk in Beers.

Er zijn een paar uitzonderingen op het verbod. Er mag namelijk nog wel recreatief overnacht worden in vaste standplaatsen met eigen sanitaire voorzieningen. Ook mag er nachtverblijf worden aangeboden aan zorgpersoneel en seizoenarbeiders. Op De Barendonk staan negen trekkershutten waarin nog overnacht mag worden, maar veel mensen hebben hun verblijf omgeboekt naar later in het jaar. ‘’Er zit nu één stel,’’ vertelt Hermanussen, ‘’Bovendien zijn de groepsaccommodaties en bedrijven die komen vergaderen onze grootste inkomstenbron, die missen we nu. We hebben alle reserveringen tot en met Pinksteren omgeboekt. Dit is een hele hap uit de omzet. Het moet geen half jaar duren.’’

Dion van Lierop, eigenaar van Camping de Breyenburg in Ledeacker, moest vijftien gasten die een caravan huurden wegsturen. ‘’De een zag het al aankomen, de ander geloofde het bijna niet,’’ vertelt hij, ‘’We hebben het geluk dat we gasten met vaste standplaatsen hebben, dus die inkomsten hebben we nog. Maar we merken het wel, volgend jaar zullen we minder kunnen investeren.’’

Limburg
Terwijl recreatief nachtverblijf in Brabant verboden is, is het in Limburg nog wel toegestaan. Toch houdt Nellie van Dijck, eigenaresse van camping het Zwammetje in Milsbeek, haar camping dicht. ‘’Over het algemeen vinden mensen het niet fijn om eigen sanitair te gebruiken. Ook vind ik het zelf niet prettig om nu overnachtingen te hebben. Ik weet niet waarom, dat is een gevoel.’’ Van Dijck denkt niet dat haar camping failliet zal gaan en onderneemt nog niks om er op een andere manier aan te verdienen. ‘’De camping is voor mij een neveninkomst en ik ga er vanuit dat alles in de loop van het seizoen weer open mag.’’

Cafetaria en kaas
Om voor extra inkomsten te zorgen, is Van Lierop van plan om de cafetaria op De Breyenburg weer te openen voor afhalen en bezorgen. Tessa Hermanussen, dochter van De Barendonk-eigenaresse Liesbeth Hermanussen, heeft samen met Robert Hermens uit Mill het initiatief ‘Support Your Locals Land van Cuijk’ opgezet, waarvoor ze de Goei Gerei Box hebben samengesteld vol producten van lokale ondernemers. Hier zit ook de Barendonkse Boerenkaas in, die normaal alleen aan gasten wordt verkocht. Hermanussen hoopt dat mensen na de crisis niet naar het buitenland reizen. ‘’Ik denk dat veel mensen behoefte hebben om de natuur op te zoeken, ik hoop dat ze er dan voor kiezen om Nederlandse bedrijven te steunen.’’

Honderd miljoen euro minder – Volgens Arthur van Disseldorp, regiomanager Brabant bij HISWA-RECRON, worden de gevolgen van de coronacrisis voor campings langzaam maar zeker dramatisch. HISWA-RECRON is de ondernemersorganisatie van bedrijven in de watersport en recreatie. ‘’Campings vallen binnen de groep bedrijven die op papier wel open zijn, maar waar in de praktijk niemand komt. Dat is heel frustrerend voor de ondernemer.’’ Van Disseldorp heeft een prognose gemaakt voor wat de crisis op Brabantse schaal betekent. ‘’Vanaf de start van de crisis tot Pasen missen we honderd miljoen euro omzet. Wat het per bedrijf betekent kunnen we nog niet zeggen. We verwachten dat er veel faillissementsaanvragen gaan komen, maar dat ligt aan de noodmaatregelen van de overheid. De belangrijkste oplossing is het noodfonds voor personeel. Het is afhankelijk van de kleine lettertjes of recreatiebedrijven daarvoor in aanmerking komen. Dat hebben we nog niet helder.’”