Door de Coronacrisis zit Nederland thuis, wat voor velen een straf is. Toch accepteren jongeren de situatie en proberen ze het beste ervan te maken door hun vergeten hobby weer op te pakken, iets nieuws te ontdekken of te genieten van de kleine dingen in het leven.

Mentaal bezig blijven

Sjoerd Thissen: ‘’Vasten is in twee dagen terug naar de ‘fabrieksinstellingen’ van je lichaam’’

Sjoerd Thissen (24) is student aan het Avans in Breda. Hij loopt een afstudeerstage in Utrecht bij Promedico ICT B.V. Door de Corona crisis kan hij niet op kantoor verschijnen en werkt hij thuis. ‘’Ik ervaar mijn quarantaine tot nu toe prima. Ik heb het geluk dat ik redelijk thuis kan werken voor stage en voor school.’’

Daarnaast woont Sjoerd met zeven huisgenoten, waarmee hij regelmatig spelletjes speelt, samen kookt en drinkt. Genoeg gezelligheid om zichzelf niet eenzaam of ongelukkig te voelen. ‘’Al ik begin nu na week 4 wel mijn andere sociale contacten te missen, zoals: voetbal, met vrienden op het terras en andere activiteiten die met dit mooie weer als heel gewoon ervaren worden.’’ Sjoerds creativiteit begint nu wel een rol te spelen. Hij heeft meer tijd dan voorheen en zijn wereld speelt af tussen vier muren’’. Quarantaine geeft zeker mogelijkheden voor creativiteit’’, al heeft het voor Sjoerd ook een keerzijde: zijn wekelijkse bezoekjes aan koffietentjes – waar hij normaal voor inspiratie naar toe ging – zitten er niet meer in.

Sjoerd vindt het belangrijk om vooral bezig te blijven. ‘’Heel de dag op de bank Netflix kijken is niets voor mij’’. Sjoerd is begonnen met hardlopen als vervanging voor het voetbal, zodat hij in beweging blijft. ’’Nu mijn werk voor stage merk ik dat ik behoefte heb aan andere manieren om mentaal bezig te blijven’’. Hij is begonnen met een onlinecursus Spaans. ‘’Leuk, toepasbaar voor op vakantie en goed voor mijn zakelijke profiel’’. Uit pure verveling haalt Sjoerd zijn kracht om mentaal toch bezig te blijven. ‘’Het is niet dat ik er eerst geen tijd voor had, maar ik wilde mijn vrije tijd hier niet aan besteden’’.

Nu Sjoerd zeeën van tijd heeft is hij begonnen met vasten. ‘’Vandaag heb ik de 48 uur erop zitten en het was makkelijker dan ik had verwacht’’. Sjoerd is altijd al bezig met gezonde maaltijden eten, maar is nu op het idee gekomen om te vasten. Sjoerd leest hier regelmatig over en heeft nu de tijd en de energie gevonden om het uit te proberen. ‘’Vasten is in twee dagen terug naar de ‘fabrieksinstellingen’ van je lichaam’’.

Innerlijke rust

Bente van Wamel: ‘’Ik kwam er nooit aan toe, nu heb ik binnen vijf dagen mijn eigen kamer een upgrade gegeven’’

Bente van Wamel (22) werkt als creative marketeer bij Easy Sofa. Voor de coronacrisis werkte Bente zes dagen in de week en had een strakke planning omdat ze continu aan het reizen was. ‘’Quarantaine betekent voor mij; 2 uur langer uitslapen, meer tijd voor mijn ontbijt, en meer beweging en buitenlucht’’.

Bente maakt iedere dag wel een lange wandeling, soms staat ze zelfs om zes uur op om de zonsopgang te spotten ‘’Dit paste voorheen echt niet in mijn planning, was eigenlijk alleen maar druk met werk.’’ Voor haar betekent het rust en meer tijd om na te denken over de kleine dingen in het leven’’.

Met haar baan is ze eigenlijk al continu bezig met creativiteit. In plaats van dat ze bezig is met het interieur van een ander, heeft ze nu genoeg tijd om haar eigen kamer een make over te geven. ‘’Ik kwam er nooit aan toe, nu heb ik binnen vijf dagen mijn eigen kamer een upgrade gegeven’’. Rondstruinend op marktplaats, bezoekjes aan bouwmarkten en interieurwinkels, heeft ze haar stekkie eindelijk ingericht. ‘’Ik woonde al acht maanden in deze kamer en heb er nauwelijks iets aan gedaan, nu voel ik mij eindelijk echt thuis’’.

Saamhorigheid

Maud van Nistelrooij: ‘’We hebben zelfs een ‘ranking de Jodenberg’ georganiseerd, een pub quiz over ons huis. Dat zijn wel de kleine dingen die je door deze tijd heen slepen’’

Maud van Nistelrooij (21) studeert communicatie aan de HAN in Nijmegen. Haar studie staat op een lager pitje door de coronacrisis. ‘’Het is wel echt even anders leven in deze tijd. Bij sommige dingen pas ik me snel aan, maar met school wil het mij niet echt lukken’’.

Maud mist vooral de structuur en de motivatie om echt aan school te werken en kiest er sneller voor om zich op andere manieren te vermaken. ‘’Deze quarantaine heeft bij mij een creatieve kant naar boven gebracht, doordat veel dingen worden afgepakt, zoals: het uitgaan, festivals en het langdurig terrassen, moet je toch op zoek om jezelf op een andere manier te vermaken’’.

Maud woont in een studentenhuis met 18 andere jongens en meiden. Ze doen samen veel leuke dingen en bedenken vooral dingen met elkaar. De saamhorigheid was er al, maar tijdens de quarantaine zijn ze op elkaar aangewezen. Naast uitgebreide lunches hebben ze van de keuken een sportschool gemaakt. ‘’We hebben zelfs een ‘ranking de Jodenberg’ georganiseerd, een pub quiz over ons huis. Dat zijn wel de kleine dingen die je door deze tijd heen slepen’’.