In de nieuwe podcastserie ‘Pechvogels’ gaan wij, journalistiekstudenten Sam van Ierssel en Lot Boone, in gesprek met mensen die de dupe zijn geworden van de coronacrisis. In de eerste aflevering spreken we met eindexamenleerlingen Janne van Dijk, Fenne van Boxtel en Joris Keller. Zij hadden alle drie hun laatste jaar op de middelbare school zich heel anders hadden voorgesteld.

Janne, Fenne en Joris hebben jaren naar hun eindexamen toegewerkt, en keken uit naar het slagen en al het andere leuke dat erbij komt kijken. De coronacrisis heeft dit jaar echter roet in het eten gegooid; de overheid heeft besloten om de centrale examens niet door te laten gaan. Dit betekent ook geen diploma uitreiking, geen examenfeestjes, geen examenstunt geen reisjes én geen gala. “Je werkt zes jaar lang naar zo’n centraal examen toe. Die hele periode is wat je één keer in je leven hebt en ook je hele leven bij blijft”, aldus Joris.

Verveling


Normaliter zouden zij nu heel hard aan het leren zijn, maar dat hoeft voor Janne en Fenne niet meer. Zij zijn al klaar met hun schooljaar. “Ik ben nu al drie weken niks aan het doen en dat begint wel te vervelen”, aldus Janne. Dat ze niet meer zoveel hoeven te leren en al met zekerheid kunnen zeggen dat ze zijn geslaagd, is dan ook het enige voordeel volgens deze meiden.

Dit, en nog veel meer zal in de zeventien minuten durende podcast aan bod komen. Hoe ervaren deze studenten de coronacrisis verder, en wat doen zij met de examenreisjes die ze gepland hadden? Zak lekker onderuit in je luie stoel, pak een corona – of desperados – erbij en laat de Pechvogel-podcast jouw quarantaine ìets opvrolijken. 

Door: Sam van Ierssel en Lot Boone