Een nieuw leven op de wereld zetten, is wel één van de mooiste momenten in het leven. Helaas is het in deze tijd in verband met de coronacrisis niet mogelijk om je kleine aan iedereen te laten zien. Toch heeft familie Venhorst creatieve ideeën bedacht om hun baby aan mensen te showen

Edwin en Renate Venhorst heten op maandag 6 april een nieuw zoontje, genaamd Sem, welkom. In deze periode van thuis werken hebben ze met hun andere zoontje Bas (2) geen oppas. Dit betekent lange dagen en korte nachten voor het stel. Ondanks maken ze het goed en genieten Edwin en Renate volop van de aanwezigheid van Sem en Bas.

In het ziekenhuis

“Toen ik maandag naar het ziekenhuis ging om te bevallen, moesten we via de spoedeisende hulp naar binnen. Aan deze kant staat ook zo’n grote witte tent wat de wachtkamer is voor mogelijke corona patiënten. Dus het is wel even slikken als je daar langs komt”, vertelt Renate.

In het ziekenhuis is het verder dan ook extreem rustig, omdat veel afdelingen gesloten zijn. “We waren niet bang dat wij of Sem het virus zouden oplopen, omdat het ziekenhuispersoneel er heel goed rekening mee hield. De verpleegkundige van het ziekenhuis komt normaal gesproken regelmatig kijken, maar dat was nu niet het geval. Tijdens de bevalling was, naast ons, alleen de verloskundige aanwezig”, vertelt Edwin.

Ze kunnen de situatie heel goed vergelijken met een paar jaar geleden tijdens de geboorte van Bas. “Om de haverklap kwam er toen ziekenhuispersoneel binnen met ‘wie wilt er een ontbijtje’ of ‘wie wilt er wat drinken’. Supergoed natuurlijk, maar dat is in deze periode dus niet het geval”, lacht Renate. Doordat het ziekenhuispersoneel zo min mogelijk in contact is met de ouders en het kind, geeft het Edwin en Renate een veilig gevoel.

“Als ik op dat moment verkouden was of moest hoesten was het waarschijnlijk een ander verhaal geweest”

Kraamhulp

“Ik had paar weken voor de bevalling alleen nog maar telefonisch contact met de verloskundige.  Als ik er heen ging voor een echo mocht er ook echt niemand met me mee. Daarnaast kon er maximaal maar één iemand mee naar het ziekenhuis”, vertelt Renate. Dus gelukkig voor Edwin was hij wel bij de geboorte van zijn zoon. “Als ik op dat moment verkouden was of moest hoesten was het waarschijnlijk een ander verhaal geweest.”

Na de bevalling staat de kraamhulp de ouders nog steeds bij. De kraamhulp is echter niet verplicht om een mondkapje voor te doen of een blauw pak aan te hebben. “Zodra iemand uit het gezin symptomen heeft moet je als kraamhulp bescherming dragen om het virus niet op te lopen. Andersom is dit natuurlijk ook. Als een van mijn kinderen verkouden is, draag ik bescherming”, vertelt Heleen van den Berg, zzp’er in de kraamzorg.

Het grootste verschil tussen werken tijdens de coronacrisis en in ‘normale’ omstandigheden is voor Heleen het afstand houden. “Je mag niet dichtbij komen dus bijvoorbeeld het handje vasthouden van de broer of zus van de baby gaat ook niet. Dat maakt het werk wel iets saaier.”

Heleen komt bij verschillende gezinnen en merkt zo bij de een meer angst voor het coronavirus dan bij de ander. “Ik hielp een moeder die in het begin van de coronacrisis was bevallen. Na vier dagen gaf ze aan dat het wel goed was, omdat ze liever geen mensen over de vloer had”, vertelt Heleen. Maar gelukkig kunnen jonge gezinnen nog wel rekenen op kraamhulp in deze tijd.

Kraambezoek via videobellen
Kraambezoek via videobellen. Foto: Lot Boone

Creatieve ideeën

“Ik wil Sem nu best wel even showen aan mensen”, lacht Renate trots. Daarom bedenken Renate en Edwin creatieve ideeën om Sem toch nog aan mensen te laten zien. “Sommigen kijken even vanachter het raam. Dan zetten we de deur op een kiertje en kunnen we toch een beetje met elkaar praten”, vertelt Edwin.

Naast ‘raambezoek’ hebben Edwin en Renate een druk schema met Facetime en Skype gesprekken. “De eerste week als je net bent bevallen, wacht iedereen af. De tweede week zijn er een paar die komen en dan in de derde week regent het telefoontjes met de vraag of ze langs mogen komen. Dat missen we nu wel, maar we krijgen genoeg berichtjes van mensen of we even willen videobellen”, vertelt Edwin.

Ze vertellen dat bevallen in tijden van de coronacrisis niet heel anders, behalve dan dat het nu echt een stuk rustiger is qua bezoek. Het kraamboek voor Sem, een boek waar mensen dingetjes inschrijven wanneer ze op bezoek komen, is nog bijzonder leeg. Maar aan schattige kleertjes en leuke speeltjes komen ze zeker niet te kort. “De postbezorger heeft het maar druk met ons. Veel mensen sturen nog cadeautjes op. Ook hebben we in het huis genoeg mooie bloemen staan”, sluit Renate af.